Dec 31 2019 Moleban I Litija U Beranama 1

Đurđevi Stupovi: Svetinja Božanska, nebeska nas osnažuje, utvrđuje u međusobnoj ljubavi i čvrstoj odluci da branimo svoje svetinje

Ime: 31. 12. 2019 Vladika Joanikije moleban; Opis: "31. 12. 2019_Vladika Joanikije_moleban". Tip: audio/mpeg

Građani Berana, koji se ne mire sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti Crne Gore, i u ponedjeljak 30. decembra 2019, održali su dostojanstvenu protestnu šetnju, koja, svako veče, polazi od Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog, koji se podiže u Beranama, a završava učešćem u Molebanu Presvetoj Bogorodici, u manastiru Đurđevi Stupovi.

Večerašnje sabranje u odbranu svete vjere pravoslavne, svetinja i grobova pradjedovskih, bilo je još veličanstvenije i masovnije. Prema procjenama, u protestu je učestvovalo preko pet hiljada građana Berana  i okolnih mjesta, koji izražavaju svoj stav i neslaganje sa diskriminatorskim i protivustavnim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, uperenim protiv eparhija Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Na podršci i ljubavi koju pružaju Majci Crkvi, u danima velikih iskušenja, zablagodario je Preosvećeni Episkop Joanikije, čestitajući sabranima blage dane Roždestva Hristovog.

Iako trpimo nepravde, poručio je Vladika, radosni smo što smo na Hristovom putu, što stojimo pod Hristovim Krstom, kao i mnogo puta do sada, u našoj istoriji.