Dobrotvorno veče u manastiru Stanjevići

Dobrotvorno veče u manastiru Stanjevići

U manastiru Stanjevići kod Budve, koji će naredne 2018. godine proslaviti 680 godina postojanja, u navečerje praznika Uspenje Presvete Bogorodice, 27. avgusta je, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i SO Budva održano dobrotvorno veče.

Obraćajući se mnogobrojnim gostima, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije je rekao da je ova drevna svetinja ostavila duboki trag u našoj istoriji.

„Posvećena je Svetoj Trojici, a treba kazati da je svetotrojična sva njena istorija. U znaku je trojičnosti i po tri loze koje su ovdje vladale: Crnojevića, Lazarevića i Petrovića”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je rekao da se ta trojičnost vidi i u trima gorama.

„Prva gora je Rumija, a Rumija znači hrišćanka. Na njoj je obnovljen hram isto tako Svete Trojice, onaj koji je srušen 1571. Druga je gora Lovćen, koja je sada ponižena i zgažena, ali će dati Bog da i ona ponovo vaskrsne. Tu je Lovćenski Tajnovidac koji je uhapšen, ali daće Bog, vratiće se on iz tamnice u svoju crkvicu koju je posvetio svom stricu Svetom Petru Cetinjskom. A onda i ova gora Đurđevac. Tri gore u ime Svete Trojice i ovdje hram Svete Trojice, Boga ljubavi koji grli sobom sve i sva i priziva sve i sva na istinsku obnovu, ne samo nas nego sav svijet čitavo čovječanstvo. Zato sam radostan za ovo veče, ali i za sve ono što je ova svetinja odigrala u toku 680 godina i za sve što će odigrati u sledećih 600 godina”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović kazao je da je sve ono što se događalo pod svodovima ovog manastira u proteklih skoro sedam vjekova dio naše istorije i kulture.

„Zato nas ove zidine dodatno obavezuju”, rekao je Krapović i obećao nesebičnu pomoć Opštine Budva dovršetku obnove manastira i obilježavanju velikog jubileja naredne godine.

Gostima se besjedom na temu „Crnojevići – stolp i ukras Zete i Primorja” obratio sabrat manastira Stanjevići monah dr Pavle Kondić.

U programu su učestvovali i članovi podgoričkog Crkvenog hora „Sveti apostol Marko” pod upravom Jelene Radović, a moderator programa bio je protojerej Nikola Pejović.

Rajo Vojinović