TANJUG/ Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic

TANJUG/ Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic

Donja Gradina: Obilježen dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Donjoj Gradini

Ime: 06. 05. 2019 Patrijarh Donja Gradina; Opis: Donja Gradina: Obilježen dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Donjoj Gradini Tip: audio/mpeg

Patrijarh Irinej: Vapaj se čuo do neba, ali nije do Zagreba i crkvenih predstavnika

EPA-Drago Vejnovic

U Spomen području Donja Gradina danas je obilježen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac. Obeležavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služio Njefovo preosveštenstvo Episkop banjalučki G. Jefrem u prisustvu Njegove Svetosta Patrijarha srpskog G. Irineja.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je na grobnom polju Hrastovi u Spomen-području Donja Gradina parastos srpskim žrtvama ubijenim u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, nakon čega su glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel i član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković pročitali molitve na jevrejskom i romskom jeziku za svoje stradale sunarodnike.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas u Donjoj Gradini da su u ustaškom zločinu u Jasenovcu učestvovali i oni koji je trebalo da šire ljubav i čitaju Jevanđelje i da su mnogi od njih okrvavili ruke do lakata, čak bili rekorderi u činjenju zločina.

Patrijarh Irinej je naglasio da se vapaj djece čuo do samog neba, ali ne do Zagreba i crkvenih predstavnika i to ne što nisu mogli da čuju već nisu željeli.

-Oni koji je trebalo da propovijedaju ljubav među narodima, oni su mačem i nožem činili zločinačka djela – rekao je srpski patrijarh poslije parastosa.

Patrijarh Irinej je istakao samo Bog zna koliki je broj onih koji su umoreni u najstrašnijim mukama.

– Još se vodi velika diskusija koliki je taj broj. Veoma veliki. Oni najobjektivniji istraživači smatraju da je prešao milion – rekao je patrijarh.

Srpski patrijarh je napomenuo da je jedan od ustaških vođa rekao da su umorili više naroda nego Turci na ovim balkanskim prostorima.

On je poručio da osveta ne smije da bude predmet razmišljanja, jer je srpski narod hrišćanski, pravoslavni, koji sluša Božije zapovijesti i trudi se da ih koliko može ispuni.

Patrijarh Irinej je istakao da će oni, koji su činili zločin, kad tad osjetiti tragičnost svojih djela, a da srpskom narodu preostaje da ne dozvoli da budu zaboravljena njihova stratiša i stradanja.

– Moramo oprostiti jer smo hrišćani, a ne smijemo zaboraviti – istakao je patrijarh srpski.

 

Grajf: Dići glas protiv antisemitizma i revizije istorije

Izraelski istoričar Gideon Grajf poručio je da treba dići glas protiv zastrašujućeg trenda antisemitizma i revizije istorije Drugog svjetskog rata svuda u svijetu.
To dugujemo budućim generacijama, to dugujemo našim precima“, rekao je Grajf na obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je istakao da je moralna dužnost i obaveza svih nacija da ne dozvole da se jasenovačko mučeništvo ponovi, te je ovom prilikom dao podršku izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar „Simon Vizental“, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

U Memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 djece.
Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.