Vjernici Brane Svetinje Niksic

Др Душан Крцуновић на „Агори“: „Пандорини папири“ и истјеривање моћника из „пореског раја“

Име: 45. Emisija Agora - Pandorina kutija; Опис: Пандорини папири“ и истјеривање моћника из „пореског раја Тип: audio/mpeg

У емисији причамо о философији, хришћанству те појавама у савременом друштву са доцентом др Душаном Крцуновићем, професором на Филозофском факултету у Никшићу гдје предаје Философску антропологију и Модерну онтологију и вјежбе из Античке философије

 

На Агори градимо мали азбучник духовне културе и животно важних савремених феномена.

др Душан Крцуновић„Једна архаична грчка митска фигура, по имену Пандора, добила је своју модерну реинтерпретацију или remake, обогативши културну историју грчког мита откривајући скандал „Пандорини папири“ који данима потреса свијет“.

На овој Агори слушамо о чувеном миту о Пандори, о коме можемо говорити и језиком мита и језиком логоса.

„Након што је међународни медијски конзорцијум који чини 600 нов¬инара из 117 земаља свијета отворио „Пандорину кутију“ на егзотичним дестинацијама познатим као „порески рај“, из ње су се широм свијета разлепршали „Пандорини папири“ са подацима о финансијским тајнама, сумњивим пословима и енормној имовини богатих и моћних.

Већина њих се обогатила „преко граница похлепе“, како би примијетио Ноам Чомски, углавном на рачун сопствених грађана и народа који их је „изабрао“ као своју политичку и културну „елиту“, да „бране и заступају“ опште добро.

Иако су Пандорини папири истјерали свјетске моћнике из пореског раја, није познато шта преостаје човјечанству након афере. Али, будући да је за хришћански свијет нада заснована на Божијем обећању спасења, ваља поновити са Његошем: „Нада нема право ни у кога, до у Бога и у своје руке“.