Vjernici Brane Svetinje Niksic

Dr Dušan Krcunović na „Agori“: „Pandorini papiri“ i istjerivanje moćnika iz „poreskog raja“

Ime: 45. Emisija Agora - Pandorina kutija; Opis: Pandorini papiri“ i istjerivanje moćnika iz „poreskog raja Tip: audio/mpeg

U emisiji pričamo o filosofiji, hrišćanstvu te pojavama u savremenom društvu sa docentom dr Dušanom Krcunovićem, profesorom na Filozofskom fakultetu u Nikšiću gdje predaje Filosofsku antropologiju i Modernu ontologiju i vježbe iz Antičke filosofije

 

Na Agori gradimo mali azbučnik duhovne kulture i životno važnih savremenih fenomena.

dr Dušan Krcunović„Jedna arhaična grčka mitska figura, po imenu Pandora, dobila je svoju modernu reinterpretaciju ili remake, obogativši kulturnu istoriju grčkog mita otkrivajući skandal „Pandorini papiri“ koji danima potresa svijet“.

Na ovoj Agori slušamo o čuvenom mitu o Pandori, o kome možemo govoriti i jezikom mita i jezikom logosa.

„Nakon što je međunarodni medijski konzorcijum koji čini 600 nov¬inara iz 117 zemalja svijeta otvorio „Pandorinu kutiju“ na egzotičnim destinacijama poznatim kao „poreski raj“, iz nje su se širom svijeta razlepršali „Pandorini papiri“ sa podacima o finansijskim tajnama, sumnjivim poslovima i enormnoj imovini bogatih i moćnih.

Većina njih se obogatila „preko granica pohlepe“, kako bi primijetio Noam Čomski, uglavnom na račun sopstvenih građana i naroda koji ih je „izabrao“ kao svoju političku i kulturnu „elitu“, da „brane i zastupaju“ opšte dobro.

Iako su Pandorini papiri istjerali svjetske moćnike iz poreskog raja, nije poznato šta preostaje čovječanstvu nakon afere. Ali, budući da je za hrišćanski svijet nada zasnovana na Božijem obećanju spasenja, valja ponoviti sa Njegošem: „Nada nema pravo ni u koga, do u Boga i u svoje ruke“.