Zivkovic 2

Др Милутин Живковић: Између Велике Албаније и окупиране Србије 1941-1944

Име: 17.04.2019 Milutin Zivkovic; Опис: Између Велике Албаније и окупиране Србије 1941-1944 Тип: audio/mpeg

Др Милутин Живковић рођен је 13. 5. 1986. године у Краљеву где је завршио основну школу и гимназију. Студије историје завршио је на Филозофском факултету у Београду. Дипломирао је на модулу Историје Југославије 2010. године. Уписао је докторске студије 2011. године на истом модулу, код ментора професора др Љубодрага Димића, са темом Санџак 1941-1943.

Zivkovic 3У свом досадашњем научно – истраживачком раду показао је интересовање за историју Другог светског рата у Србији, пре свега за простор Косова и Метохије и Рашке области (Санџака). Бавио се проучавањем аспирација и утицаја квинслиншких творевина Велике Албаније и Независне државе Хрватске на поменуте области, управном структуром италијанског и немачког окупационог система, односно друштвеном историјом и етничко – верским сукобима. Осим тога бавио се и темама које се тичу послератне југословенске дипломатије, рада безбедносних служби непосредно после рата на простору Рашке области и уставним променама на Косову и Метохији средином 60–тих година. Истраживао је у многим домаћим и страним архивима у Београду, Краљеву, Новом Пазару, Ужицу, Пљевљима, Загребу, Тирани и Риму. Своје радове објавио је у неколико домаћих научних часописа: БаштинаИсторијски гласникИсторија 20. векаАрхив. Учествовао је на неколико научних скупова у Србији и иностранству.

Zivkovic 1Овом приликом за радио Светигора гдин Милутин Живковић је говорио о својој књизи „Између “Велике Албаније” и окупиране Србије: Нови Пазар, Тутин и Ибарски Колашин (1941-1944)“. Ова својеврсна монографија прати политичка, војна и друштвено-социјална дешавања на територијално-административној, али и верско-етничкој тромеђи „Недићеве“ Србије, „Велике Албаније“ и Гувернатората Црне Горе. На овом простору преламају се кључни процеси који су и прожимали јужне делове Србије током окупације у Другом светском рату.