Zivkovic 2

Dr Milutin Živković: Između Velike Albanije i okupirane Srbije 1941-1944

Ime: 17.04.2019 Milutin Zivkovic; Opis: Između Velike Albanije i okupirane Srbije 1941-1944 Tip: audio/mpeg

Dr Milutin Živković rođen je 13. 5. 1986. godine u Kraljevu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirao je na modulu Istorije Jugoslavije 2010. godine. Upisao je doktorske studije 2011. godine na istom modulu, kod mentora profesora dr Ljubodraga Dimića, sa temom Sandžak 1941-1943.

Zivkovic 3U svom dosadašnjem naučno – istraživačkom radu pokazao je interesovanje za istoriju Drugog svetskog rata u Srbiji, pre svega za prostor Kosova i Metohije i Raške oblasti (Sandžaka). Bavio se proučavanjem aspiracija i uticaja kvinslinških tvorevina Velike Albanije i Nezavisne države Hrvatske na pomenute oblasti, upravnom strukturom italijanskog i nemačkog okupacionog sistema, odnosno društvenom istorijom i etničko – verskim sukobima. Osim toga bavio se i temama koje se tiču posleratne jugoslovenske diplomatije, rada bezbednosnih službi neposredno posle rata na prostoru Raške oblasti i ustavnim promenama na Kosovu i Metohiji sredinom 60–tih godina. Istraživao je u mnogim domaćim i stranim arhivima u Beogradu, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu, Pljevljima, Zagrebu, Tirani i Rimu. Svoje radove objavio je u nekoliko domaćih naučnih časopisa: BaštinaIstorijski glasnikIstorija 20. vekaArhiv. Učestvovao je na nekoliko naučnih skupova u Srbiji i inostranstvu.

Zivkovic 1Ovom prilikom za radio Svetigora gdin Milutin Živković je govorio o svojoj knjizi „Između “Velike Albanije” i okupirane Srbije: Novi Pazar, Tutin i Ibarski Kolašin (1941-1944)“. Ova svojevrsna monografija prati politička, vojna i društveno-socijalna dešavanja na teritorijalno-administrativnoj, ali i versko-etničkoj tromeđi „Nedićeve“ Srbije, „Velike Albanije“ i Guvernatorata Crne Gore. Na ovom prostoru prelamaju se ključni procesi koji su i prožimali južne delove Srbije tokom okupacije u Drugom svetskom ratu.