Otac Radomir Vlaska Crkva

Dramatični događaji oko Vlaške crkve na Cetinju prije 20 godina

Na današnji dan prije 20 godina, 14. decembra 2000.g. protojerej Radomir Nikčević se zatvorio u Vlašku crkvu na Cetinju i stupio u najstrožiji post (bez uzimanja hrane i vode) da bi spriječio provaljivanje u hram čija je obnova bila u toku i njegovo prisvajanje od strane tadašnjeg udruženja građana prijavljenog u policiji, koje je sebe nazvalo “Crnogorskom pravoslavnom crkvom“.

Smatrajući se odgovornim za zaštitu pravoslavnih svetinja na Cetinju, budući da je paroh cetinjski, protojerej Nikčević se na ovaj korak odlučio nakon učestalih i više puta ponovljenih napada grupe nasilnika na ovajSaborni hram. Između ponoći i jedan sat, grupa je ponovila napad na Vlašku crkvu, ali protojerej Nikčević uspio je da odbrani svetinju.

Napad na Vlašku crkvu najavio je istjerani iz Vaseljenske patrijaršije i prokletstvu predati raspop Miraš Dedeić, poglavar u policiji registrovanog udruženja građana koje sebe naziva “Crnogorskom pravoslavnomcrkvom“. Tadašnji premijer Vlade Crne Gore g. Filip Vujanović predstavnicima Mitropolije Crnogorsko–primorske obećao je državnu zaštitu Vlaške crkve od napada nasilnika, ali na tom planu ništa nije učinjeno.

U Vlaškoj crkvi upravo su tada obavljani sanacioni radovi, koji su trebali da budu završeni do 16. decembra2000, za kada je u njoj zakazana Sv. Arhijerejska Liturgija povodom redovnog bratskog sabora sveštenstva Mitropolije Crnogorsko–primorske. Napadom nasilnika na crkvu, ovi radovi su prekinuti.

Napad na Vlašku crkvu samo je bio nastavak sličnih necivilizacijskih manifestacija crnogorskihantipravoslavaca i bogoboraca u Njegušima, Čevu, Bajicama, Bajramovici, Đinovićima, Milijevićima, i jošnekim selima područja u istoriji poznatog kao Katunska nahija, koji su nažalost organizaciono i medijskipodržanih od tada aktuelne crnogorske vlasti koja će takvu politiku nastaviti i u narednih 20 godina. Napadina pravoslavne svetinje pojačavani su kako su se približavali koji izbori kao i referendum o statusu Crne Gore.

Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori ovakvim postupcima je de fakto, bila stavljena je van zakona.

O dramatičnim događajima oko crkve Rođenja Presvete Bogorodice, najstarije crkve na Cetinju u narodu poznate kao Vlaška crkva, i žrtvi časnog sveštenika protojereja – stavrofora Radomira Nikčevića i protestima Bratstva Pravoslavne omladine Crne Gore koji su trajali mjesec dana može se napisati knjiga. Za današnje podsjećanje dovoljno je priložiti Saopštenje za javnost sveštenstva Mitropolije crnogorsko–primorske koje jasno prikazuje tadašnje stanje koje će nažalost biti nastavljeno i u narednih 20 godina.

Aktuelni crnogorski režim stvara mržnju u narodu
Cetinje, 16. decembar 2000. g.

Sveštenstvo Mitropolije Crnogorsko–primorske sa svog uobičajenog godišnjeg Sabora održanog 16. decembra 2000. godine na Cetinju u prostorijama Cetinjske Bogoslovije, poslije svečane Arhijerejske Liturgije služene uhramu Roždestva Presvete Bogorodice, Vlaškoj crkvi, izdaje za javnost sljedeće saopštenje:

Poslije bratskih razgovora o tekućim problemima Mitropolije, o unaprjeđenju unutrašnje crkvene misije iduhovnog života, posebna pažnja posvećena je pitanju vjeronauke, zaštite crkvene imovine i drugim pitanjima. Sa ovog sabranja sveštenstvo, zajedno sa svojim Arhijerejima, koristi priliku da izrazi svoju zabrinutost zbog pojačanog nasilja nad Mitropolijom od strane ostrašćenih političkih krugova koji za svoje ciljeve koriste grupicu crkvenih delikvenata, samoproglašenih za “CPC“. Ta zabrinutost je utoliko veća što državni organi ne daju dužnu zaštitu imovine i dostojanstva Mitropolije Crnogorsko–primorske. Sa tog razloga tražimo odpredsjednika Republike, Vlade i Skupštine Crne Gore da zaustave bezakonje nad Mitropolijom i gaženje elementarnih ljudskih i vjerskih prava. Pri tom izražavajući svoju vjernost Mitropoliji Crnogorskoj i svom Arhijereju, a preko nje Srpskoj Crkvi i vaseljenskom Pravoslavlju izjavljujemo:

1. Sve dotle dok državne vlasti ne budu izričito i javno garantovale sigurnost sveštenstva i imovine Mitropolije Crnogorsko–primorske, u koju spadaju svi pravoslavni hramovi i manastiri kao i ostala naslijeđena crkvena dobra, i dok ne budu uzele u direktnu zaštitu ta njena dobra, znaćemo da smo gonjeni iprogonjeni i lišeni elementrnih vjeskih i ljudskih prava. To izjavljujemo sa punom odgovornošću pred domaćomi međunarodnom javnošću.

2. U vremenima poslije pedesetogodišnjeg gonjenja Crkve, ubijanja njenog Mitropolita i stotine sveštenika; u vremenima poslije dugogodišnjeg robijanja u komunističkom zatvoru Mitropolita Arsenija i nasilničkog rušenja Crkve Svetoga Petra Cetinjskog na Lovćenu za vrijeme Mitropolita Danila; u vremenima poslije otimanja još nevraćene crkvene imovine i sistematskog ubijanja Boga u ljudima, u tim vremenima u kojima smo se ponadali slobodi od nasilja i straha – evo se na početku novog milenijuma razbuktava novo nasilje i novistrahovi u Crnoj Gori. Sa žalošću konstatujemo da Crna Gora postaje sve besudnija zemlja, na djelu je novoideološko–novoboljševičko pranje mozga skoro preko svih sredstava javnog informisanja.

Aktuelni režim namjesto da zalječuje stare diobe i rane, direktno ih produbljuje, stvarajući mržnju u narodu iprenoseći politički razdor i na Crkvu. Namjesto da se bavi rješavanjem katastrofalnih socijalnih problema, obnovom uništene poljoprivrede, propalih i rashodovanih fabrika i preduzeća; namjesto da se bavi pravom a nesivom ekonomijom – režim se tješi pričama o nepostojećim reformama, obmanjujući njima i druge, ne bi liisprosio od svijeta milostinju. Droga, trgovina bijelim robljem i šverc, kriminal, sve se više šire Crnom Gorom. Namjesto da se bave time što ugrožava dušu, moral, mladih pokoljenja i samodostojanstva Crne Gore, režim će ostati poznat po fabrikovanju akademija i akademika, lažne crkve i lažnih sveštenika, proglašavanjem za izdajnike sve one koji drugačije misle. Pod vidom privatizacije i tržišne ekonomije sve je više pljačke, brzog bogaćenja tuđom mukom od strane dojučerašnjih sekretara komunističke partije i inspektora UDB–e i sve više sirotinje i prosjaka. Propovijed o kretanju u “evropske integracije” kroz sistem kidanja vjekovnih istorijskih nacionalnih i duhovnih veza sa svojom braćom u Srbiji, još je jedna floskula na djelu u Crnoj Gori kojom se obmanjuju lakovjerni i zavode neznaveni.

Pitamo se sa zabrinutošću: da li se na tome pravi uspravna i sve uspravnija Crna Gora?

Sa svih tih razloga obraćamo se sa vapajem domaćoj i međunarodnoj javnosti da budemo zaštićeni i izbavljeni odnovog nasilja, novog straha i manipulacije koji se šire u Crnoj Gori pod plaštom demokratije. Izjavljujemo da smo solidarni sa našim bratom sveštenikom Radomirom Nikčevićem koji golim životom brani hram Vlaškecrkve, u kome je starješina na Cetinju, pošto u pravo i pravdu državnih organa i njihova obećanja još uvijek sene može imati pouzdanja.

Izražavamo svoju nadu da će Crna Gora napokon krenuti pravim putem, na temeljima svoga vjekovnog iskustva i provjerenih vrijednosti, oslobođena od nove dukljansko–paganske mitomanije, izdanka boljševičko–titoističke ideologije.

Svima vjernima čestitamo nastupajuće božićne i novogodišnje praznike i ulazak u novu hiljadugodišnjicu dobrote Gospodnje:

Hristos se rodi!

Sveštenstvo Mitropolije Crnogorsko–primorske prisutno na današnjem sabranju:

Mitropolit crnogorsko–primorski Amfilohije,s.r.

Episkop Budimljanski Joanikije,s.r.

Arhimandrit Mardarije, manastir Reževići,s.r.

Arhimandrit Justin, manastir Savina,s.r.

Protosinđel Jovan, manastir Cetinje,s.r.

Protosinđel Sava, manastir Duljevo,s.r.

Sinđel Filimon, manastir Obod,s.r.

Iguman Rafailo, manastir Morača,s.r.

Iguman Danilo, manastir Kosijerevo,s.r.

Iguman Luka, manastir Cetinje,s.r.

Iguman Nikodim, manastir Đurđevi Stupovi,s.r.

Iguman Marko, manastir Praskvica,s.r.

Iguman Dimitrije, manastir Stanjevići,s.r.

Iguman Pavle, manastir Gradište,s.r.

Jeromonah Dimitrije, manastir Praskvica,s.r.

Jeromonah Benedikt, manastir Podmaine,s.r.

Jeromonah Stefan, manastir Piva,s.r.

Jeromonah Joil, manastir Ćirilovac, Kolašin,s.r.

Jeromonah Isak, manastir Dajbabe,s.r.

Jeromonah Joanikije, manastir Majstorovina,s.r.

Jeromonah Joanikije, manastir Podmalinsko,s.r.

Jeromonah Isaija, manastir Bijela,s.r.

Jeromonah Marko, manastir Vranjina,s.r.

Jeromonah Jovan, manastir Moračnik,s.r.

Jeromonah Pavle, manastir Ostrog,s.r.

Jeromonah Stefan, manastir Ostrog ,s.r.

Jeromonah Jefrem, manastir Cetinje,s.r.

Jeromonah Joakim, manastir Cetinje,s.r.

Jeromonah Simeon, manastir Ćelija Piperska,s.r.

Jeromonah Jovan, manastir Ribnjak,s.r.

Jeromonah David, manastir Kom ,s.r.

Jerođakon Petar, manastir Cetinje,s.r.

Jerođakon Epifanije, manastir Cetinje,s.r.

Jerođakon Kasijan, manastir Cetinje,s.r.

Jerođakon Amvrosije, manastir Cetinje,s.r.

Monah Grigorije, manastir Starčeva Gorica,s.r.

Monah Nikodim, Prevlaka manastir Arhangela Mihaila, s.r.

Monah Pavle, manastir Sv. Đorđa, Kosmače,s.r.

Protojerej–stavrofor Komnen Radusinović, Cetinje,s.r.

Protojerej–stavrofor Momčilo Krivokapić, Kotor,s.r.

Protojerej–stavrofor Bogdan Šešlija, Grahovac,s.r.

Protojerej–stavrofor Savo Tutuš, Cetinje,s.r.

Protojerej Borivoje Kosorić, Tivat,s.r.

Protojerej Momčilo Raičević, Podgorica,s.r.

Protojerej Radoman Mijajlović, Bar,s.r.

Protojerej Đorđe Orović, Herceg Novi,s.r.

Protojerej Radoman Bubanja, Herceg Novi,s.r.

Protojerej Sreto Medić, Sutomore,s.r.

Protojerej Dragan Mitrović, Podgorica ,s.r.

Protojerej Milun Femić, Podgorica,s.r.

Protojerej Radojica Božović, Ulcinj,s.r.

Protojerej Radomir Nikčević, Cetinje,s.r.

Protojerej Dragan Stanišić, Cetinje,s.r.

Protojerej Ljubomir Đureinović, Budva,s.r.

Protojerej Miraš Bogavac, Bijelo Polje,s.r.

Protojerej Marko Đurković, Nikšić,s.r.

Protojerej Jovan Tomović, Bijelo Polje,s.r.

Protojerej Miloš Perović, Nikšić,s.r.

Protojerej Predrag Vidaković, Bijela,s.r.

Protojerej Aleksa Pavlović, Nikšić,s.r.

Protojerej Danilo Meštrović, Tivat,s.r.

Protojerej Jovan Krstić, Grbalj,s.r.

Jerej Stanoje Škorić, Risan ,s.r.

Jerej Ostoja Ostojić, Budva,s.r.

Jerej Ranko Lončar, Petrovac,s.r.

Jerej Zoran Đedović, Gornja Zeta,s.r.

Jerej Petar Krgović, Rožaje,s.r.

Jerej Vasilije Brborić, Nikšić,s.r.

Jerej Danilo Damjanović, Žabljak,s.r.

Jerej Gojko Mračević, Morinj,s.r.

Jerej Živan Vukojević, Zelenika,s.r.

Jerej Momčilo Glogovac, Risan,s.r.

Jerej Vladan Pantelić, Manastir Morača,s.r.

Jerej Sreten Simikić, Nikšić,s.r.

Jerej Dragan Tomić, Danilovgrad,s.r.

Jerej Radovan Tomović, Spuž,s.r.

Jerej Branko Tapušković, Podgorica,s.r.

Jerej Radoslav Laketa, Orahovac,s.r.

Jerej Nebojša D. Orović, Bar,s.r.

Jerej Đuro Tomović, Donja Gorica,s.r.

Jerej Arsenije Radović, Budva,s.r.

Jerej Darko Pejić, Mojkovac,s.r.

Jerej Boro Vrhovac, Andrijevica,s.r.

Jerej Dragan Ristić, Berane,s.r.

Jerej Pavle Kandić, Plav,s.r.

Jerej Velimir Jovović, Nikšić,s.r.

Jerej Zdravko Đurović, Nikšić,s.r.

Jerej Velibor Džomić, Donja Zeta,s.r.

Jerej Milorad Dajević, Kumbor,s.r.

Jerej Milenko Jekić, Kotor,s.r.

Jerej Gojko Perović, Cetinje,s.r.

Jerej Jovan Maleš, Krtoli,s.r.

Jerej Rade Radović, Kolašin,s.r.

Jerej Siniša Janković, Pavino Polje,s.r.

Jerej Ivan Stanišić, Rijeka Crnojevića,s.r.

Đakon Čedo Milosavljević, Bar,s.r.

Đakon Savo Denda, Kotor,s.r.

Đakon Jovan Plamenac, Virpazar,s.r.

Đakon Željko Ćalić, Podgorica,s.r.

Đakon Slavoljub Radojković, Budva,s.r.

Đakon Predrag Stojković, Rijeka Crnojevića,s.r.

Monahinja Justina, nastojateljica manastira Ždrebaonik,s.r.

Monahinja Elikonida, nastojateljica manastira Gornji Brčeli,s.r.

Monahinja Efimija, nastojateljica manastira Župa Nikšićka,s.r.

Monahinja Angelina, nastojateljica manastira Ćelija Piperska,s.r.

Monahinja Olimpijada, nastojateljica manastira Ćelija Dobrska,s.r.

Monahinja Jovana, nastojateljica manastira Duga,s.r.

Monahinja Doroteja, nastojateljica manastira Podlastva,s.r.

Monahinja Justina, nastojateljica manastira Dobrilovina,s.r.

Monahinja Haritina, nastojateljica manastira Banja,s.r.

priredio: Jovan Markuš