Ђедов сабор

 ,,Други Ђедов сабор“ посвећен блаженог спомена Митрополиту Амфилохију одржан у Осојану

Име: 07. 08.2022- Djedov sabor-Osojane; Опис: Други Ђедов сабор Тип: audio/mpeg

Светом архијерејском литургијом коју је у недјељу 7. августа 2022. године у цркви Светих Архангела у Осојану служио Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Теодосије уз саслужење игумана Цетињског манастира јеромонаха Пајсија (Ђерковића), Игумана Светих Архангела код Призрена Архимандрита Михаила, Игумана манастира Црна Река Архимандрита Андреја (Сајца) и великог броја свештенства уз молитвено учешће сестринства и вјерног народа, обиљежен је други дан ,,Ђедовог сабора“ посвећеног блаженопочившем Митрополиту Амфилохију.

 

,,Ђедов сабор“ посвећен Митрополиту Амфилохију установљен је прошле године поводом највећег и најуспјешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протјеривања 1999. године. Митрополит је један од најзаслужнијих за повратак у Осојане код Истока и, у првим данима је био са повратницима да их охрабри и подржи својим примером, љубављу и молитвама.

У литургијској бесједи којом је поучио сабране вјернике Владика Теодосије је између осталог казао да је блаженопочивши Митрополит Амфилохије Косово и Метохију носио у свом срцу и у својој души.

“Данас смо се сабрали овде да у овом малом али веома значајном повратничком селу Осојане, на првом месту да одамо хвалу и благодарност Богу, на светој литургији у храму Божијем, а онда да се сетимо свих светих, светих Макавеја мученика у земљи Јудејској, који су несебично себе жртвовали за народ свој. Бог је хтео да на тај дан пре много година овде буде повратак, после избеглиштва 1999 године овог народа. Тог дана смо служили свету литургију на прагу порушене и спаљене школе у селу Осојане, блаженог спомена митрополит наш Амфилохије и онда је установљено да сваке године чинимо успомену на тај дан повратка. Данас смо се молитвено сетили и на страдање срба у Општини Исток. Ово је и други Ђедов сабор нашег дивног митриополита Амфилохија, који је био митрополит Црногорско-приморски али је у свом срцу и у души носио Косово и Метохији, и много пута је то потврдио својим животим, својим делима”, реко је владика Теодосије.

Игуман Цетињског манастира јеромонах Пајсије (Ђерковић) рекао је да се присуством на Ђедовом сабору у Осојану показује љубав према свима који живе на овим просторима.

,,Митрополит Амфилохије није био ни први ни последњи који је овде заорао духовну бразду, на овом светом Косову и Метохији, не би могао да не поменем заједно са њим и патријарха Павла и нашег владику Атанасија, који су где год су се налазили остављали те духовне бразде за собом, али су се њих тројица нарочито потрудили овде на Косоово и Метохији. Данас овим нашим присуством ми жеилимо да покажемо и нашу љубав према свима вама, да знате да свака ваша радост је и наше радовање и да свка ваша туга је и наша туга”, реко је игуман Цетињског манатира отац Пајсије.

Предсједник Привременог органа општине Исток Коста Белошевић који је био домаћин славе рекао је да идеја обележавања повратка у Осојане носи семе наде да прогорма више никада не буде.

,,Идеја обележавања догађаја повратка у Осојане носи семе наде да погрома више никада не буде и да се до просперитета не долази на начин и по мери других и непризнавању другима да имају свој језик, културу, своју веру и да одлучују о себи. Пред нама су многи изазови који траже нашу чврсту веру и нашу одлучност да постојимо и да опстанемо на овим просторима”, рекао је Белошевић.

Након литругије за све присутне био је приређен и културно уметнички програм који је организовало Културно уметничко друштво “Копаоник” из Лепосавића.

,,Веома је важно што смо старосрпске изворе уклопилиу у Ђедов сабор, јер је заиста блаженопочивши митрополит Амфилохије био посвећен Косовоу и Метохији. У знак пажње и сећања на њега епархија је предложила овај сабор и наравно и ми смо то лепо прихватили и прошле године смо укључили и дан за сатросрпске изворне песме Косова и Метојије”, рекао је Ђорђе Лакушић председник КУД “Копаоник” из Лепосавића.

На сабору су били присутни и представници удружења киднапованих и несталих на Косово и Метохији.
Владика Теодосије је поотом положио вијенац на споменик убијеним и несталим особма од 1997. до 2000. године који се налази испред цркве Сетог Архангела у Осојану.

,,Ђедов сабор“ је отворен у суботу књижевном вечери на којој су говорили: Ратко Поповић, Новица Соврлић, Драгомир Костић, Александар Дунђерин, Виктор Поповић и Станко Аџић народни гуслар.

Сабор су организовали: Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Дом културе „Грачаница“ из Грачанице, Привремени орган Општине Исток, КУД „Копаоник“ Лепосавић, Дом културе „Свети Сава“ Исток.

На тонском запису и фотографијама благодаримо директору Дома културе Грачаница Живојину Ракочевићу предсједнику Удружења новинара Србије