Духовном академијом у Голубовцима прослављена слава Зете – Свети Јован Владимир

Духовном академијом у Голубовцима прослављена слава Зете – Свети Јован Владимир

Име: 05.06.2018. Akademija Golubovci besjeda o.Predrag Scepanovic; Опис: Духовном академијом у Голубовцима прослављена слава Зете – Свети Јован Владимир Тип: audio/mpeg

У препуној сали Дома омладине у Голубовцима, уз пригодан културно-умјетнички програм Зећани су прослави достојно свог небеског покровитеља, Светог Јована Владимира. Академију је отворио Далибор Каварић, предсједник Црквене општине Зета, који је пожелио добродошлицу свим који су дошли да заједно прославе Светог Јована Владимира.

Овогодишћу бесједу произнио је протојереј Предраг Шћепановић, парох подгорички. Он је говорећи о Зети рекао да је Зета костурница соколова која је вјековима дијелила судбину Светог Јована Владимира.

У наставку програма учествовали су фолклорни ансамбли из Зете: „Црна Гора“, „Славија“ и „Слободан Алигрудић“. Полазници вјеронауке „Видовданац“,  дјеца из Матагужа и Врања извели су игроказ о Светом Јовану Владимиру. Полазнице вјеронауке при Цркви Свете Петке у Голубовцима Жељка Анђушић и Анастасија Калуђеровић отпјевали су Црвен цвете, а Сара и Ирина Ђуришић пјевале су пјесме Ој Косово, Косово.

Да без гусала разговора нема побрину се гуслар Горан Перовић – Цуца, који је уз гусле говорио стихове из Горског Вијенца.

На крају Академије, јереј Златко Васић, парох зетски, захвалио се свим добротворима који су помогли организовање овогодишње Академије, као и свим учесницима који су увеличали прославу Светог Јована Владимира.

Након Академије, у Свечаној сали је пререзан славски колач и настављено дружење уз трпезу љубави.

Прослава Светог Јована Владимира у Зети почела је у недељу ујутро, када је Митрополит Амфилохије служио Свету архијерејску литургију у Манастиру Светог Јована Владимира у Курилу.