pitajte-svestenika

Emisija ,,Pitajte sveštenika“ sa protojerejem Jovanom Radovićem parohom podgoričkim

Ime: 03.06. 2018. PITAJTE SVESTENIKA o. Jovan Radovic; Opis: Emisija ,,Pitajte sveštenika“ sa protojerejem Jovanom Radovićem Tip: audio/mpeg

,,Crkva je radionica spasenja koje je zajednica sa Bogom, dok nas grijeh udaljava od zajednice sa Njim“

 

Protojerej Jovan RadovićNa početku emisije otac Jovan Radović tumačio nam je Sveto Jevanđelje na Nedjelju svih Svetih-nedjelju prvu po Pedesetnici, zatim je govorio o praznicima Svetih cara Konstantina i carice Jelene i o predstojećem prazniku Svetog Jovana Vladimira.

Povodom početka Petrovskog posta, otac Jovan uputio nas je na pravila posta kao i na važnost svetih tajni Pričešća i ispovijesti, i pojačanja molitve u toku ovog posta i posta uopšte.

Otac Jovan Radović odgovarao je zatim na pitanja naših slušalaca.

,,Ako Hrišćanin koji živi u svijetu pobijedi neku strast da li to znači da se zauvijek izborio sa tom strašću ili to može biti zamka“-bilo je jedno od pitanja. On je objasnio i pojam pravoslavne mistike.

Kako da koristimo internet i društvene mreže, kako da izaberemo ono što će nam biti na korist, objašnjava otac Jovan. Jer ako se ne koristi pravilno sve ovo može preći u drugu krajnost i izazvati bolest zavisnosti, u ovom slučaju od interneta.

Koliki je grijeh biti u vezi sa osobom koja je druge vjere i uopšte živjeti u vezi koja nije krunisana crkvenim brakom. Kako da odgovorimo na pouke svojih bližnjih, koji na naše redovne odlaske u crkvu, kažu ,,da nije dobro ništa pretjerano pa čak ni moliti se Bogu“-samo su neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore ako budete čuli ovu našu emisiju i duhovne pouke oca Jovana Radovića.