Emisija “Pitajte sveštenika“ sa protojerejem Jovanom Radovićem

Emisija “Pitajte sveštenika“ sa protojerejem Jovanom Radovićem

Ime: 16.09. 2018 PITAJTE SVESTENIKA o.Jovan Radovic; Opis: Emisija "Pitajte sveštenika“ sa protojerejem Jovanom Radovićem Tip: audio/mpeg

Otac Jovan Radović: “Posvetimo svaki svoj dan Gospodu. Neka nam prva jutarnja misao bude o Bogu”

 

Protojerej Jovan RadovićNa početku emisije otac Jovan protumačio nam je jevanđelsku priču o umnoženju talanata, koja se čita na svetim bogosluženjima na Šesnaestu nedjelju po Duhovima.

Jedno od pitanja je bilo i kako se pravilno moliti Bogu za nešto što bi željeli da nam Bog pomogne. “Prije početka molitve treba da znamo kolika je snaga Onoga Kome se molimo. Ključ za uspjeh u molitvi je pažnja, i da čovjek ono što čita iz molitvenika razumije i osjeća”- kaže otac Jovan.

Na koji način čuvati druge od sebe i primijeniti pomalo zaboravljeno načelo čojstva koje je bilo vrlo važno našim precima, objašnjava nam otac Jovan kroz sliku Starog i Novog zavjeta.
Otac Jovan je odgovarao i na pitanje da li je hrišćanski običaj nositi crnu maramu i odjeću kad nam se upokoji neko od bližnjih i zašto?

“Ipak, našim upokojenima je najvažnija molitva, opijelo i molitveni pomeni jer smrt bližnjih je samo privremeni rastanak sa našim dragim pokojnikom“- podsjeća otac Jovan.

Otac Jovan, odgovarajući na pitanje slušalaca, daje i savjet za odgajanje dece. Osim redovnih odlazaka na službe u crkvu, na koji još način upoznavati decu sa osnovama Pravoslavlja, savjetuje otac Jovan.

O tome da li žena treba da nosi maramu u crkvi i da se ukrašava govori nam otac Jovan.

Na ova i još neka pitanja naših slušalaca odgovore ćete čuti u ovoj našoj emisiji.