pitajte-svestenika

Емисија “Питајте свештеника“ са протојерејем Николом Пејовићем

Име: 15.12. 2019 PITAJTE SVESTENIKA Otac Nikola Pejovic; Опис: Емисија „Питајте свештеника“ са протојерејем Николом Пејовићем Тип: audio/mpeg

Отац Никола Пејовић: “Ако је неко украсио и уљепшао Црну Гору последњих неколико деценија онда је то Црква Христова која нас позива на богољубље и братољубље.“

Иако је вријеме Божићног поста, наша Српска православна Црква, која ове године слави осам вијекова аутокефалности, нажалост, поново је на распећу и сви смо ових дана заокупљени темом предлога закона о слободи вјероисповијести и увјерења и правном положају вјерских заједница који је усвојила Влада Црне Горе, па је то био и повод да отац Никола Пејовић главни и одговори уредник Радија ,,Светигора“ на почетку емисије говори на ову тему.

Otac Nikola Pejovic
Протојереј Никола Пејовић

Отац Никола је наприје подсјетио да је природно стање Цркве да се налази на распећу.

И ми данас смо свједоци како људи изнова распињу Цркву Христову мислећи да чине службу Богу, правди и истини Божијој. То нам је ,,награда“ за осмовјековно постојање наше Свете Цркве. Свједоци смо да је наша Црква последњих неколико деценија доживјела велико Васкрсење. И ако је неко украсио и уљепшао Црну Гору последњих неколико деценија онда је то заиста Црква Христова која је заједно са нашим вјерним народом, подстакнутим од стране нашег Митрополита Амфилохија, Владике Јоаникија и свештенства, обновила и украсила наше Светиње. Мјеста која су била претворена у клозете и служила за затварање стоке, они разорени темељи и цркве сада су постала најљепши бисери наших цркава и манастира, које прије свега испуњава монаштво и свештенство али и велики број вјерног народа“- нагласио је отац Никола Пејовић.

Он је рекао да је наша Црква овим предлогом закона о слободи вјероисповијести и увјерења двоструко дискриминисана, не само у односу на остале вјерске заједнице већ и у односу на сва друга физичка и правна лица која су имаоци права својине у Црној Гори.

Видимо на примјеру Светог оца нашег Василија Острошког да, када човјек до краја издржи све невоље, Бог их преображава у радост побједе и Васкрсење. А то ће се десити само ако се сви заједно саберемо око имена Божијег и Светог Василија Његовог и нашег“-рекао је отац Никола позивајући православне вјернике, припаднике осталих вјероисповијести и све који желе добро Црној Гори да се окупимо у Никшићу, да се заједно Богу помолимо и затражимо помоћ од Светог Василија Острошког.

Да замолимо Светог Василија да нам исцијели братске ране, да нас помири једне са другима и са Богом“- каже отац Никола Пејовић.

Тумачећи јеванђелску причу o безумном богаташу коју наша Црква доноси на 26. недјељу по Педесетници, отац Никола је казао да је богатство истинско богатство само ако се дијели са другима.

С обзиром да се налазимо у периоду Божићног поста ота Никола нас позива да угријемо Богомладенца Христа својом љубављу а Он ће нас обасјати благодаћу.

,,Радујмо се Његовом доласку и припремајмо се за њега. Бадњак, дрво живота, позива нас своја срца распламсамо љубављу према Госдподу Богомладенцу“.

Отац Никола је потом одговарао на остала питања наших слушалаца, међу којима су се нашла и питања о значају Херувимске пјесме, да ли Хришћани треба да имају страха, како да научимо да одбацујемо лоше помисли и друга.

Вашој пажњи топло препоручујемо ово издање емисије ваше и наше “Питајте свештеника“ са нашим главним и одговорним уредником оцем Николом Пејовићем.