pitajte-svestenika

Emisija “Pitajte sveštenika“ sa protojerejem Nikolom Pejovićem

Ime: 15.12. 2019 PITAJTE SVESTENIKA Otac Nikola Pejovic; Opis: Emisija „Pitajte sveštenika“ sa protojerejem Nikolom Pejovićem Tip: audio/mpeg

Otac Nikola Pejović: “Ako je neko ukrasio i uljepšao Crnu Goru poslednjih nekoliko decenija onda je to Crkva Hristova koja nas poziva na bogoljublje i bratoljublje.“

Iako je vrijeme Božićnog posta, naša Srpska pravoslavna Crkva, koja ove godine slavi osam vijekova autokefalnosti, nažalost, ponovo je na raspeću i svi smo ovih dana zaokupljeni temom predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je usvojila Vlada Crne Gore, pa je to bio i povod da otac Nikola Pejović glavni i odgovori urednik Radija ,,Svetigora“ na početku emisije govori na ovu temu.

Otac Nikola Pejovic
Protojerej Nikola Pejović

Otac Nikola je naprije podsjetio da je prirodno stanje Crkve da se nalazi na raspeću.

I mi danas smo svjedoci kako ljudi iznova raspinju Crkvu Hristovu misleći da čine službu Bogu, pravdi i istini Božijoj. To nam je ,,nagrada“ za osmovjekovno postojanje naše Svete Crkve. Svjedoci smo da je naša Crkva poslednjih nekoliko decenija doživjela veliko Vaskrsenje. I ako je neko ukrasio i uljepšao Crnu Goru poslednjih nekoliko decenija onda je to zaista Crkva Hristova koja je zajedno sa našim vjernim narodom, podstaknutim od strane našeg Mitropolita Amfilohija, Vladike Joanikija i sveštenstva, obnovila i ukrasila naše Svetinje. Mjesta koja su bila pretvorena u klozete i služila za zatvaranje stoke, oni razoreni temelji i crkve sada su postala najljepši biseri naših crkava i manastira, koje prije svega ispunjava monaštvo i sveštenstvo ali i veliki broj vjernog naroda“- naglasio je otac Nikola Pejović.

On je rekao da je naša Crkva ovim predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja dvostruko diskriminisana, ne samo u odnosu na ostale vjerske zajednice već i u odnosu na sva druga fizička i pravna lica koja su imaoci prava svojine u Crnoj Gori.

Vidimo na primjeru Svetog oca našeg Vasilija Ostroškog da, kada čovjek do kraja izdrži sve nevolje, Bog ih preobražava u radost pobjede i Vaskrsenje. A to će se desiti samo ako se svi zajedno saberemo oko imena Božijeg i Svetog Vasilija Njegovog i našeg“-rekao je otac Nikola pozivajući pravoslavne vjernike, pripadnike ostalih vjeroispovijesti i sve koji žele dobro Crnoj Gori da se okupimo u Nikšiću, da se zajedno Bogu pomolimo i zatražimo pomoć od Svetog Vasilija Ostroškog.

Da zamolimo Svetog Vasilija da nam iscijeli bratske rane, da nas pomiri jedne sa drugima i sa Bogom“- kaže otac Nikola Pejović.

Tumačeći jevanđelsku priču o bezumnom bogatašu koju naša Crkva donosi na 26. nedjelju po Pedesetnici, otac Nikola je kazao da je bogatstvo istinsko bogatstvo samo ako se dijeli sa drugima.

S obzirom da se nalazimo u periodu Božićnog posta ota Nikola nas poziva da ugrijemo Bogomladenca Hrista svojom ljubavlju a On će nas obasjati blagodaću.

,,Radujmo se Njegovom dolasku i pripremajmo se za njega. Badnjak, drvo života, poziva nas svoja srca rasplamsamo ljubavlju prema Gosdpodu Bogomladencu“.

Otac Nikola je potom odgovarao na ostala pitanja naših slušalaca, među kojima su se našla i pitanja o značaju Heruvimske pjesme, da li Hrišćani treba da imaju straha, kako da naučimo da odbacujemo loše pomisli i druga.

Vašoj pažnji toplo preporučujemo ovo izdanje emisije vaše i naše “Pitajte sveštenika“ sa našim glavnim i odgovornim urednikom ocem Nikolom Pejovićem.