Емисија “Питајте свештеника” са протојерејем Николом Пејовићем парохом подгоричким

Емисија “Питајте свештеника” са протојерејем Николом Пејовићем парохом подгоричким

Име: 06. 11. 2022-PITAJTE SVESTENIKA- otac Nikola Pejovic; Опис: Емисија "Питајте свештеника" са протојерејем Николом Пејовићем Тип: audio/mpeg

Отац Никола Пејовић: “Радост можемо наћи само у Богу, зато све наше односе градимо у Господу“

 

Главни и одговори уредник Радија ,,Светигора“ протојереј Никола Пејовић парох подгорички одговарао је на питања слушалаца емисије ,,Питајте свештеника“ на Двадесет прву недјељу по Духовима, у недјељу 6. новембра 2022. године.

Otac Nikola PejovicТумачећи Зачало из Светог Јеванђеља које се чита на Давдесет прву недјељу по празнику Педесетнице, причу о сијачу и сјемену отац Никола је, између осталог казао, да ми, својим животом, треба да узмемо учешћа у дјелу Господњем стварајући од својих срца плодно тло за сјеме Божије.

“Радост можемо наћи само у Богу, зато све наше односе градимо у Господу“- поручује отац Никола.

У наставку емисије отац Никола је поучио слушаоце Радија “Светигора“ о томе како је исправно славити крсну славу и говорио о предстојећем празнику Светог Димитрија Солунског – Митровдану, који ћемо прославити у уторак 8. новембра.

Он је подсјетио и на значај молтве за упокојене, говорећи о Михољским задушницама које смо обиљежили у суботу 7. новемба, посјетивши гробове својих ближњих, паљењем свијећа и молитвом Господу за упокојење душа њихових.

Отац Никола је, на молбу слушаоца, тумачио и ријечи Светог Јована Златоустог који каже: “Иди на гробља, о брате, јер је тамо највише училиште душа, које нам говори о Богу“.

У наставку емисије отац Никола је одговарао на питања наших слушалаца, међу којима су се, између осталих, нашла и следећа:

-Која је улога жене, хришћанке у породици, друштву и цркви?
– Шта значи то духовна повезаност?
– Да ли ћемо на Страшном суду одговарати и за оне гријехе које смо исповиједили свом духовнику и за које смо већ добили епитимију?
– Да ли су Свети небески покровитељ и анђео чувар једно исто духовно лице или су то два различита лица?
-На који начин Црква може помоћи младима да изађу из учмалости и шта је то што им може донијети радост?
– Прокоментарисати цитат “Пред Богом ће нас оправдати дјеца и цвијеће”
– Знамо да је воља Божија да будемо Божији. Али како да у појединим животним ситуацијам, које сви пролазимо, спознамо шта је воља Божија за нас?
-Како се пројављује дух унинија у савременом свету? И како да се савремени човек избори са њим? Да ли је нпр. потреба да се добар део времена проводи на интернету један од видова пројаве тог духа?
– Већ годинама исповедам мање-више исте грехове. А није да се не борим са њима. Где грешим, да ли је сва моја духовна борба узалудна?

Емисију пуну доховних поука оца Николе Пејовића топло вам препоручујемо за слушање.