Mitropolit

Митрополит Амфилохије на Цетињу благословио осме “Дане Његошеве“

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Г.Амфилохије служио је данас Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру. По завршетку Светог богослужења Митрополит је у Његошевој печатњи благословио манифестацију “Дани Његошеви“.

Dani NjegoseviТродневна манифестација Осми “Дани Његошеви одржава се у организацији Удружења књижевника Црне Горе, Књижевног друштва “Његош“ и Његошевих вечери поезије од 12. -14. новембра на Цетињу, у Подгорици, Бару и Никшићу.

Митрополит Амфилохије се на почетку скупа окупљенима обратио бесједом. Потом је уручио награде “Златни лик Светог Петра Ловћенског Тајновидца” преводиоцима Његошевих дјела: Андреју Романову за превод на бугарски “Горског вијенца”, Иљи Числову за превод на руски језик “Луче Микрокозма“ и за превод истог дјела на румунски језик др Љубици Рајкић и директору министарства културе Румуније.

Бесједом на тему “Минута бића, вјечност ништожности!“ окупљенима се обратити књижевник Милутин Мићовић. У наставку ће бити одржан пјеснички час на којем ће стихове говорити пјесници из Црне Горе, Србије, са Косова и Метохије, Републике Српске, Русије, Румуније, Бугарске, Словачке, Канаде и Македоније.

Скуп ће бити настављен у 18 часова у сали Матице српске у Подгорици, промоцијом превода “Луче микрокозма“ на руски, румунски и бугарски језик.

Други дан “Дана Његошевић“ биће одржан у Бару, гдје ће се у 12 часова одржати промоција књиге Митрополита Амфилохија “Житије митрополита Петра Другог – цетињског пустињака и ловћенског тајновидца“, док ће у 18 часова у крипти храма Светог Јована Владимира у Бару тематску бесједу одржати књижевник Будимир Дубак. Трећи дан манифестације, 14. новембра одржаће се у Никшићу, гдје ће домаћин учесницима бити преосвећени Владика Јоаникије.