Mitropolit

Mitropolit Amfilohije na Cetinju blagoslovio osme „Dane Njegoševe“

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski G.Amfilohije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru. Po završetku Svetog bogosluženja Mitropolit je u Njegoševoj pečatnji blagoslovio manifestaciju „Dani Njegoševi“.

Dani NjegoseviTrodnevna manifestacija Osmi „Dani Njegoševi održava se u organizaciji Udruženja književnika Crne Gore, Književnog društva „Njegoš“ i Njegoševih večeri poezije od 12. -14. novembra na Cetinju, u Podgorici, Baru i Nikšiću.

Mitropolit Amfilohije se na početku skupa okupljenima obratio besjedom. Potom je uručio nagrade „Zlatni lik Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca” prevodiocima Njegoševih djela: Andreju Romanovu za prevod na bugarski „Gorskog vijenca”, Ilji Čislovu za prevod na ruski jezik „Luče Mikrokozma“ i za prevod istog djela na rumunski jezik dr Ljubici Rajkić i direktoru ministarstva kulture Rumunije.

Besjedom na temu „Minuta bića, vječnost ništožnosti!“ okupljenima se obratiti književnik Milutin Mićović. U nastavku će biti održan pjesnički čas na kojem će stihove govoriti pjesnici iz Crne Gore, Srbije, sa Kosova i Metohije, Republike Srpske, Rusije, Rumunije, Bugarske, Slovačke, Kanade i Makedonije.

Skup će biti nastavljen u 18 časova u sali Matice srpske u Podgorici, promocijom prevoda „Luče mikrokozma“ na ruski, rumunski i bugarski jezik.

Drugi dan “Dana Njegošević“ biće održan u Baru, gdje će se u 12 časova održati promocija knjige Mitropolita Amfilohija „Žitije mitropolita Petra Drugog – cetinjskog pustinjaka i lovćenskog tajnovidca“, dok će u 18 časova u kripti hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru tematsku besjedu održati književnik Budimir Dubak. Treći dan manifestacije, 14. novembra održaće se u Nikšiću, gdje će domaćin učesnicima biti preosvećeni Vladika Joanikije.