Pitajte Svestenika

Емисија “Питајте свештеника” са протојерејем Николом Тодоровићем

Име: 20. 03. 2022-Pitajte svestenika-Otac Nikola Todorovic; Опис: Питајте свештеника са протојерејем Николом Тодоровићем Тип: audio/mpeg

Отац Никола Тодоровић: “Ако нема духовног подвига пост је само дијета“

 

Свештеник Никола Тодоровић парох херцегновски одговарао је на питања слушалаца у емисији “Питајте свештеника“ на Радију “Светигора“ на Другу недјељу Часног поста, у недјељу 20. марта 2022. године.

На почетку емисије отац Никола је честитао тридесету годишњицу оснивања ИИУ “Светигора“ и излазак три стотог броја часописа ,,Светигора“ у чијем раду је и сам отац Никола учествовао од самог оснивања.

Отац Никола је у наставку тумачио Свето Јеванђеље на Пачисту недјељу, другу недјељу Часног поста, посвећену Светом Григорију Палами, говорећи о овом великом Светитељу и значају исихазма у Православљу.

С обзиром да ћемо у уторак 22. марта прославити празник четрдесет мученика Севастијских- Младенце, отац Никола је у наставку емисије говорио о значају овог празника. Потом је поучио слушаоце наше емисије о значају и правилима Часног поста чијом пучином смо запловили прије двије седмице.

У данашњем времену брзог живота и отуђења, конфора и инстант рјешења, Црква Христова проповиједа љубав, праштање, смирење. Како да данашњи човјек будедио црквене заједнице а да опстане у друштву које те саплиће у свакодневном животу? Како се изборити са помислима током Свете литургије и разним мислима. Посебно када се чита Свето Јеванђеље. Невјероватан интензитет помисли расијаа пажњу. Како да се изборимо са тим помислима? Како се изборити са антиисихастичким духом модерне цивилизације и са свим крајностима у којима нас модерна цивилизација гура?“- само су нека од питања на која ћете одговоре наћи ако одлушате душекорисне поуке оца Николе Тодоровића у нашој емисији “Питајте свештеника“ коју вам топло препоручујемо.