Pitajte Svestenika

Emisija “Pitajte sveštenika” sa protojerejem Nikolom Todorovićem

Ime: 20. 03. 2022-Pitajte svestenika-Otac Nikola Todorovic; Opis: Pitajte sveštenika sa protojerejem Nikolom Todorovićem Tip: audio/mpeg

Otac Nikola Todorović: “Ako nema duhovnog podviga post je samo dijeta“

 

Sveštenik Nikola Todorović paroh hercegnovski odgovarao je na pitanja slušalaca u emisiji “Pitajte sveštenika“ na Radiju “Svetigora“ na Drugu nedjelju Časnog posta, u nedjelju 20. marta 2022. godine.

Na početku emisije otac Nikola je čestitao tridesetu godišnjicu osnivanja IIU “Svetigora“ i izlazak tri stotog broja časopisa ,,Svetigora“ u čijem radu je i sam otac Nikola učestvovao od samog osnivanja.

Otac Nikola je u nastavku tumačio Sveto Jevanđelje na Pačistu nedjelju, drugu nedjelju Časnog posta, posvećenu Svetom Grigoriju Palami, govoreći o ovom velikom Svetitelju i značaju isihazma u Pravoslavlju.

S obzirom da ćemo u utorak 22. marta proslaviti praznik četrdeset mučenika Sevastijskih- Mladence, otac Nikola je u nastavku emisije govorio o značaju ovog praznika. Potom je poučio slušaoce naše emisije o značaju i pravilima Časnog posta čijom pučinom smo zaplovili prije dvije sedmice.

U današnjem vremenu brzog života i otuđenja, konfora i instant rješenja, Crkva Hristova propovijeda ljubav, praštanje, smirenje. Kako da današnji čovjek budedio crkvene zajednice a da opstane u društvu koje te sapliće u svakodnevnom životu? Kako se izboriti sa pomislima tokom Svete liturgije i raznim mislima. Posebno kada se čita Sveto Jevanđelje. Nevjerovatan intenzitet pomisli rasijaa pažnju. Kako da se izborimo sa tim pomislima? Kako se izboriti sa antiisihastičkim duhom moderne civilizacije i sa svim krajnostima u kojima nas moderna civilizacija gura?“- samo su neka od pitanja na koja ćete odgovore naći ako odlušate dušekorisne pouke oca Nikole Todorovića u našoj emisiji “Pitajte sveštenika“ koju vam toplo preporučujemo.