pitajte-svestenika

Emisija “Pitajte sveštenika“ sa Protojerejem-stavroforom Brankom Tapuškovićem

Ime: 16.12.2018 PITAJTE SVESTENIKA o.Branko Tapuskovic; Opis: "16.12.2018_PITAJTE SVESTENIKA_o.Branko Tapuskovic". Tip: audio/mpeg

Otac Branko Tapušković: “U toku Posta potrebno nam je pomirenje sa bližnjima sa kojima smo u zavadi, ali pomirenje za cio život, ne samo za period posta. Gospodu ne treba forma. On traži srce naše“

 

Otac Branko TapuškovićOtac Branko je na početku emisije razjasnio nedoumicu koja je proteklih dana osvanula na društvenim mrežama, kada je otac Branko na poziv jednog  parohijana da osvešta krompir, koji je, navodno, na sebi imao znak krsta, shvativši to kao šalu šaljivo i odgovorio Eo trčim“.

Naša vjera je mnogo ozbiljnija i Bog se ne otkriva na ovakve načine“- poručuje otac Branko.

U nastavku emisije otac Branko tumačio je Sveto Jevanđelje na 29. nedjelju po prazniku Silaska Svetog Duha na apostole.

Govoreći o Božićnom postu otac Branko kaže da je Post period očišćenja duše i tijela, vrijeme kad se treba sjetiti svojih grijehova i ispovijediti ih parohijskim sveštenicima ili duhovnicima.

U toku posta potrebno nam je pomirenje sa bližnjima sa kojima smo u zavadi, ali pomirenje za cio život, ne samo za period posta. Gospodu ne treba forma. On traži srce naše, da mi od srca želimo da se pomirimo sa bratom svojim“-kaže otac Branko.

Srebrni oltar za crkvu u Bariju, u kojoj se čuvaju mošti Svetog Nikolaja mirlikijskog čudotvorca, kao i srebrni okvir za njegovu ikonu darivao je srpski kralj Uroš ovoj Crkvi, što govori o velikom poštovanju prema Svetom Nikoli srpskog naroda i Svetorodne loze Nemanjića, naglasio je otac Branko govoreći o prazniku Svetog Nikole.

Otac Branko je odgovarao i na pitanje slušalaca o tome da li pravoslavni hrišćani treba da koriste društvene mreže, posebno fejsbuk.

Mi upravljmo fejsbukom a ne on nama. Nije štetno koristiti fejsbuk, samo treba da biramo sadržaje koje tamo tražimo“- kaže otac Branko.