pitajte-svestenika

Емисија “Питајте свештеника” са Протосинђелом Сергијем (Рекићем)

Име: 27. 06. 2021 Pitajte svestenika o. Sergije Rekic; Опис: Емисија "Питајте свештеника" са Протосинђелом Сергијем (Рекићем) Тип: audio/mpeg

Отац Сергије: “На Видовдан се на Косову пољу Јеванђеље остварило над српским народом“

 

У навечерје Видовдана, празника Светог кнеза Лазара и Светих Срспких мученика страдалих у боју на Косову 28. јуна 1389. године, наш домаћин у емисији ,,Питајте свештеника био је Протосинђел Сергије (Рекић) сабрат манастира Острог који је слушаоцима нашег Радија пренио благослов Светог Василија Острошког Чудотворца.

Otac Sergije RekicОн је најприје прочитао а затим и тумачио зачало из Светог Јеванђеља на прву недјељу по празнику Педесетнице-Недјељу свих Светих.

,,Узалуд нам сво прваштво ако нисмо живјели живот по заповијестима Божијим“- закључио је отац Сергије тумачећи јеванђелску причу.

Говорећи о празнику Светог мученика Кнеза Лазара и Светих српских мученика – Видовдану отац Сергије је казао да се на Видовдан се на Косову пољу Јеванђеље остварило над српским народом.

“Цијело Косово су мошти од тијела и крви Косовских мученика који су освештали Свету српску земљу. Ако се као народ вратимо Косовском завјету и животу по Јеванђељу поштујући све моралне норме за које се цар Лазар опредијелио немамо шта да бринемо“- упутио је ријечи наде отац Сергије.

Отац Сергије је подсјетио на смисао и значај Петровског, апостолског, поста који почиње управо на Видовдан и трајаће до празника Светих првоврховних апостола Петра и Павла
У наставку емисије отац Сергије је одговарао на питања наших слушалаца. Духовне поуке оца Сергија тополо вам препоручујемо за слушање.