pitajte-svestenika

Emisija “Pitajte sveštenika” sa Protosinđelom Sergijem (Rekićem)

Ime: 27. 06. 2021 Pitajte svestenika o. Sergije Rekic; Opis: Emisija "Pitajte sveštenika" sa Protosinđelom Sergijem (Rekićem) Tip: audio/mpeg

Otac Sergije: “Na Vidovdan se na Kosovu polju Jevanđelje ostvarilo nad srpskim narodom“

 

U navečerje Vidovdana, praznika Svetog kneza Lazara i Svetih Srspkih mučenika stradalih u boju na Kosovu 28. juna 1389. godine, naš domaćin u emisiji ,,Pitajte sveštenika bio je Protosinđel Sergije (Rekić) sabrat manastira Ostrog koji je slušaocima našeg Radija prenio blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Otac Sergije RekicOn je najprije pročitao a zatim i tumačio začalo iz Svetog Jevanđelja na prvu nedjelju po prazniku Pedesetnice-Nedjelju svih Svetih.

,,Uzalud nam svo prvaštvo ako nismo živjeli život po zapovijestima Božijim“- zaključio je otac Sergije tumačeći jevanđelsku priču.

Govoreći o prazniku Svetog mučenika Kneza Lazara i Svetih srpskih mučenika – Vidovdanu otac Sergije je kazao da se na Vidovdan se na Kosovu polju Jevanđelje ostvarilo nad srpskim narodom.

“Cijelo Kosovo su mošti od tijela i krvi Kosovskih mučenika koji su osveštali Svetu srpsku zemlju. Ako se kao narod vratimo Kosovskom zavjetu i životu po Jevanđelju poštujući sve moralne norme za koje se car Lazar opredijelio nemamo šta da brinemo“- uputio je riječi nade otac Sergije.

Otac Sergije je podsjetio na smisao i značaj Petrovskog, apostolskog, posta koji počinje upravo na Vidovdan i trajaće do praznika Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla
U nastavku emisije otac Sergije je odgovarao na pitanja naših slušalaca. Duhovne pouke oca Sergija topolo vam preporučujemo za slušanje.