Proslava 800g Spc

Епархија бачка обележила 800 година аутокефалности Српске архиепископије

Име: 21.05.2019 Episkop Isihije 800 godina Svetosavlja; Опис: Епархија бачка обележила 800 година аутокефалности Српске архиепископије Тип: audio/mpeg

Прослављање осам векова од стицања самосталности Српске православне цркве (1219 – 2019) почело је у суботу, 18. маја 2019. године, служењем празничног вечерњег у Храму Преноса моштију Светога Саве на Новом насељу, а потом је настављено свечаном академијом Осам векова Светосавља на сцени Јован Ђорђевић Српског народног позоришта.

Img 6676517Поред домаћинâ – Њихових преосвештенстава епископâ бачког Иринеја и мохачког Исихија, свечаности су присуствовала Преосвећена господа епископи: будимски Лукијан, британско-скандинавски Доситеј, врањски Пахомије, ваљевски Милутин, крушевачки Давид, аустралијско-новозеландски Силуан, осечкопољски и барањски Херувим, као и умировљени епископи Василије и Георгије.

Наводећи да је мисионарски рад Светога Саве далекосежан, плодотворан и историјски непобитан,владика Исихије је истакао да је највећи допринос тог дивног угодника Божјег у томе што је он сâм своме народу остао пример живота светога архијереја, испуњен љубављу према Православној цркви и њеном предању.

– Свети Сава је уредио и организовао Цркву у српскоме роду. Као што је свој живот засновао на Јеванђељу и служењу Богу, тако је род српски посадио и утврдио у јеванђелском идентитету. Данас у нама живи светосавска реч и светосавски идентитет. То није нека инертна и сетна загледаност у идеализовану прошлост, то је жива вера у Живога Бога, прослављена у светоме оцу нашем Сави. Исто Јеванђеље, исти догмати и канони одређују и надахњују наш живот, како појединаца тако и свега народа, у мери у којој је он Христов народ, казао је Епископ мохачки г. Исихије.

Својим присуством академију су увеличали представници Покрајинске владе, Града и институција Новог Сада, као и многе угледне личности јавног и културног живота.