Vladika Joanikije

Vladika Joanikije

Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 01. 09 .2019 Vladika Joanikije Stupovi; Opis: Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom, u 11. Nedjelju po Duhovima, 1. septembra 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju, u manastiru Đurđevi Stupovi

 

U liturgijskoj propovjedi, kojom se obratio sabranom vjernom narodu, Preosvećeni Episkop Joanikije govorio je o začalu iz pročitanog svetog Jevanđelja u kojem gospodar traži od svog sluge da plati dugove, a kako ovaj siromah nije imao čime da plati, on izmoli od gospodara da ga sačeka i da će mu dugove vratiti.

Taj čovjek, dodao je Njegovo Preosveštenstvo, iako je dobio oproštaj, nije se iznutra preporodio, nego, čim je sreo nekog čovjeka koji mu je nešto dugovao nemilosrdno ga je napao da mu vrati taj dug odmah, bez odlaganja.

„Ko je taj Koji je sve oprostio – to je Gospod Isus Hristos, Koji je to posvjedočio svojom krvlju na Krstu kada je, radi nas i zbog naših grehova, primivši naše grijehe na sebe, primio i strašnu smrt, izlio svoju živonosnu krv za nas. Takva je Hristova žrtva prema nama, ljudima, mnogo veća nego što riječima možemo opisati. Ljubav Božja je bezobalna, ljubav Božja se javlja kao žrtva za nas“, poučavao je Episkop Joanikije.

Naveo je da najviše što nam treba, osim hljeba našeg nasušnog, za šta se molimo onom savršenom molitvom „Oče naš Koji si na Nebesima“, je da nam Gospod oprosti: I oprosti nam dugove naše, možemo slobodno shvatiti kao grijehe naše, Kao što i mi opraštamo dužnicima svojim, bližnjima svojim.

„Nema oproštaja ako i mi ne oprostimo, ako naučimo da opraštamo onda imamo slobodu pred Bogom da tražimo oproštaj. Ma koliki grijeh čovjek učinio u ovom svijetu, Gospod je spreman da mu oprosti ako se kaje. Tolika je Božja ljubav“, kazao je Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, zaključujući da kada oprostimo mi vaskrsavamo iz grijeha, jer je svaki grijeh mala smrt; ako naučimo da praštamo svojim bližnjima, a to ne može bez velike Božje blagodati i milosti, mi, već, ovdje, imamo predokušaj vaskresenja, novog života, Carstva nebeskog vječnog i neprolaznog.