Djurdjevi Stupovi Berane

Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

Име: 10.10.2018 Vladika Joanikije Stupovi; Опис: Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови Тип: audio/mpeg

На празник Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, у уторак 9. октобра 2018, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Епископу је саслуживало више свештеника и свештеномонаха Епархије.

Вјерном народу обратио се Епископ Јоаникије,говорeћи о Светом Јовану Богослову, апостолу љубави,који је имао откривење истине о Светој и Живоносној Тројици и који је учио да онај ко не вјерује да је Исус Христос дошао у тијелу, није од Бога.

„Написао је Апокалипсис, Откривење у коме је на чудесан, пророчки начин саопштено оно што ће се догађати у историји рода људског до краја свијета и вијека. Тамо су страшне апокалиптичне слике, а на крају је побједа Јагњета Божјег, наступање Царства Небеског и истина како овај свијет постаде Царством Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа“, рекао је Владика Јоаникије.

Додао је, такође, да је једна од најапокалиптичнијих слика у нашем народу, у последње вријеме, убиство краља Александра I Карађорђевића, који је ослободио и ујединио свој народ, стекао велики углед и пријатељства пред осталим народима у свијету, али и непријатељства, која су се почела полако организовати.

„Наш краљ Александар I Карађорђевић, први краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, касније краљ Југославије, убијен је у Марсељу 1934. на овај дан, управо на дан Светог Јована Богослова и то јесте апокалиптичка слика, можда не за друге народе, али за наш народ јесте. Оно што је остало најтамније и потпуно неистражено, у односу на злочин какав се догодио у Европи, то је његова смрт. Истина је да је он прва жртва фашизма, нацизма и фашистоусташтва код нас и у Европи, а ми то никада нијесмо разумјели, нити рекли како ваља“, казао је, између осталог, Преосвештени Епископ Јоаникије.

Након Свете Архијерејске Литургије служен је помен Краљу Александру  Карађорђевићу.