Mitropolit Amfilohije

Митрополит Амфилохије освештао цркву Светог апостола Томе у Петровцу

Име: 13.10.2018 Mitropolit Petrovac; Опис: Митрополит Амфилохије освештао цркву Светог апостола Томе у Петровцу Тип: audio/mpeg

Митрополит Амфилохије: Обнављајући храм Светог апостола Томе обнављамо вјерност Христу Богу нашему

 

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештао је у суботу, 13. октобра обновљену Цркву Светог апостола Томе у Петровцу и у њој служио  Свету архијерејску литургију.

У литургијској проповиједи, након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља, високопреосвећени Митрополит Амфилохије је подјетио на  јеванђелске ријечи: Нико не зна ни дана ни часа када ће Син човјечји доћи, којима Господ најављује Свој други долазак, у вријеме Свог првог доласка, када је већ био овдје на земљи.

,,Његов други долазак је пуноћа свега онога што се догађало од настанка свијета и прије тога, свега онога што је Бог замислио о Својој творевини и свега што се у творевини догађало до стварања човјека по лику и подобију Божијем“- објаснио је Митрополит Амфилохије.
Он је додао да обнављајући храм Светог апостола Томе ми обнављамо вјерност Христу Богу нашему, у име кога се и граде храмови, а у исто вријеме. ми се везујемо за Свете Божије људе, у овом случају за Светог апостола Тому.

Архиепископ Амфилохије је благословио овај дивни дан у који смо, осим сјећања на Светог апотола Тому кроз обнољење храма у Петровцу, прославили и дивне еветитеље Григорија свештеномученика Јерменског и Светог Михаила Кијевског. Осврћући се на актуелна дешавања у Кијеву, који је данас у жижи збивања, Митрополит је позвао све оне који се свађају око Кијева и тамо воде братоубилачки рат, да се подсјете свијетлог примјера Светог Михаила и залијече све браоубилачке ране и у Кијеву и шире од Кијева.

Поводом обнове и освећења Цркве Светог апостола Томе, Православна парохија Петровац и братство Медин организовали су пригодну свечаност.