Episkop kruševački prof. dr David Perović

Episkop dr David Perović: “Kako je Sveti Vasilije Veliki sagledavao lik jednog hrišćanina”

Ime: 14.01.2022-Katedra-Vladika David-kako je sveti Vasilije Vasilije sagledavao lik jednog Hriscanina; Opis: Kako je Sveti Vasilije Veliki sagledavao lik jednog hrišćanina Tip: audio/mpeg

Uvaženi slušaoci Radio Svetigore, draga braćo i sestre, u večerašnjoj emisiji serijala “Katedra”, povodom praznika Svetog Vasilija Velikog, vašoj ljubavi i pažnji preporučujemo da čujete veoma zanimljivo i poučno predavanje tadašnjeg monaha, a danas Njegovog Preosveštenstva episkopa kruševačkog prof. dr Davida Perovića.

Predavanje je održao 28. marta 2011. godine, na 202. duhovnoj tribini, koju je velikoj sali beogradske opštine Voždovac organizivalo bratstvo hrama Svetoga Trifuna.

Tema predavanja je bila „Kako je Sveti Vasilije Veliki sagledavao lik jednog hrišćanina“.

U svom predavanju, posle koga je uslijedio izuzetno zanimljiv razgovor, tadašnji monah David Perović, je podsjetio da se u troparu Sveti Vasilije Veliki naziva „nebojavni”, a da je on  o hrišćanima govorio kao o novim ljudima koji žive u ovome svijetu, ali nisu od ovoga svijeta.

Kakav je utisak izazvalo predavanje i razgovor koji se vodio posle predavanja najbolje svjedoče riječi prote Dejana Dejanovića koji je rekao da nema sumnje da nas je večeras, preko riječi oca Davida, Sveti Vasilije Veliki pogledao svojim dobrim svetiteljskim očima.

Aleksandar Vujović,
urednik Katihetskog programa Radio Svetigore