Епископ Иринеј

Епископ Иринеј: Нека свјетлост Христовог Васкрсења из гроба Митрополита Амфилохија води све нараштаје

Његово преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј данас, 13. маја, током свог боравка у Црној Гори, посјетио је Саборни храм Христовг Васкрсења у Подгорици и на гробу блаженопочившег Митрополита Амфилохија одслужио помен

 

Преосвећени Владика је евоцирао успомене на блаженопочившег Митрополита Амфилохија још из својих младалачких дана, када је трагао за својим животним путем, изражавајући жал због његовог одласка из овоземљаског живота, али и радост због његовог заступништва пред престолом Господњим.

“Бог зна зашто је то добро, и за њега и за све нас. Он је учинио све што је могао, предао је цијелога себе нама и Христу Богу на дар. Ми, његови ученици, смо имали тај посебни благослов да живимо и сарађујемо са њиме, иако то није увијек било лако ни са наше, а ни са његове стране. Али то је истина и то је живот, и хвала Богу на томе. Овдје је и слика нашега незаборавног владике Атанасија, они су били увијек заједно, и пред Богом су остали тако заједно у братској љубави, коју ни смрт не може да уништи. И нама је оставио своју очинску љубав, која превазилази смрт, превазилази и овај гроб, јер већ је прошла у просторе Небескога царства, тако да нам је лако учити се тој његовој љубави и тражити од њега помоћ, савјет и тражити да нас се сјети у Христовом царству небескоме”, бесједио је Владика Иринеј.

На крају Његово преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј се обратио блаженопочившем Митрополиту Амфилохију, заблагодаривши му на његовој бескрајној љубави коју је несебично дијелио свима нама:

“Опрости нам, Високопреосвећени оче, за све што смо се огријешили о тебе. Невиђено пута си нас као отац, који сву дјецу воли без ограничења, изгрдио и увијек прихватао у свој загрљај, и то нам је била велика утјеха и радост. Доживљавали смо те као великога оца свога.

Почивај у миру и нека би свјетлост Христовог Васкрсења из овог гроба засијала и водила све нараштаје Црне Горе, коју су задужио својом љубављу, радом и својим великим дјелом. И овај храм свједочи свему томе што си ти учинио и што чиниш до данашњег дана, и чинићеш до Христовог Другог доласка. Христос Васкрсе!”

Весна Девић

Фотографије