Episkop Irinej

Episkop Irinej: Neka svjetlost Hristovog Vaskrsenja iz groba Mitropolita Amfilohija vodi sve naraštaje

Njegovo preosveštenstvo Episkop istočnoamerički g. Irinej danas, 13. maja, tokom svog boravka u Crnoj Gori, posjetio je Saborni hram Hristovg Vaskrsenja u Podgorici i na grobu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija odslužio pomen

 

Preosvećeni Vladika je evocirao uspomene na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija još iz svojih mladalačkih dana, kada je tragao za svojim životnim putem, izražavajući žal zbog njegovog odlaska iz ovozemljaskog života, ali i radost zbog njegovog zastupništva pred prestolom Gospodnjim.

“Bog zna zašto je to dobro, i za njega i za sve nas. On je učinio sve što je mogao, predao je cijeloga sebe nama i Hristu Bogu na dar. Mi, njegovi učenici, smo imali taj posebni blagoslov da živimo i sarađujemo sa njime, iako to nije uvijek bilo lako ni sa naše, a ni sa njegove strane. Ali to je istina i to je život, i hvala Bogu na tome. Ovdje je i slika našega nezaboravnog vladike Atanasija, oni su bili uvijek zajedno, i pred Bogom su ostali tako zajedno u bratskoj ljubavi, koju ni smrt ne može da uništi. I nama je ostavio svoju očinsku ljubav, koja prevazilazi smrt, prevazilazi i ovaj grob, jer već je prošla u prostore Nebeskoga carstva, tako da nam je lako učiti se toj njegovoj ljubavi i tražiti od njega pomoć, savjet i tražiti da nas se sjeti u Hristovom carstvu nebeskome”, besjedio je Vladika Irinej.

Na kraju Njegovo preosveštenstvo Episkop istočnoamerički g. Irinej se obratio blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju, zablagodarivši mu na njegovoj beskrajnoj ljubavi koju je nesebično dijelio svima nama:

“Oprosti nam, Visokopreosvećeni oče, za sve što smo se ogriješili o tebe. Neviđeno puta si nas kao otac, koji svu djecu voli bez ograničenja, izgrdio i uvijek prihvatao u svoj zagrljaj, i to nam je bila velika utjeha i radost. Doživljavali smo te kao velikoga oca svoga.

Počivaj u miru i neka bi svjetlost Hristovog Vaskrsenja iz ovog groba zasijala i vodila sve naraštaje Crne Gore, koju su zadužio svojom ljubavlju, radom i svojim velikim djelom. I ovaj hram svjedoči svemu tome što si ti učinio i što činiš do današnjeg dana, i činićeš do Hristovog Drugog dolaska. Hristos Vaskrse!”

Vesna Dević

Fotografije