1

Episkop Irinej: Tema Kosova i Metohije je tema broj jedan za sve nas danas

Ime: 01.03.2018-Matica Srpska-Vladika Irinej i Vladika Teodosije; Opis: Tema Kosova i Metohije je tema broj jedan za sve nas danas Tip: audio/mpeg

U okviru manifestacije „Nedelja Kosova i Metohije u Matici srpskoj“, Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački g. Irinej otvorio je, 1. marta 2018. godine, svečano veče u prostorijama ove najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije.

Na samom početku, prisutne je pozdravio profesor dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Zahvalivši Episkopu Teodosiju na dolasku i učešću u ovoj svečanosti, vladika Irinej je naglasio da je Episkop raško-prizrenski dugi niz godina služio Bogu i rodu u Metohiji i pre izbora za vladiku, kao i da je jedan od retkih poznavalaca tamošnjih prilika i neprilika.

-Pitanje Kosova i Metohije nije pitanje za trenutne, ishitrene odluke, makar kako bile motivisane, a pogotovu kada nisu dovoljno i dobro motivisane, nego je pitanje sudbine i opstanka čitavog našeg naroda. Ne treba imati, po mom utisku, nikakvih iluzijâ da, ako bez otpora pristanemo na otimanje Kosova i Metohije, ovo sad je stanje otimačine, okupacije, ali bez našeg pristanka, ako li mi pristanemo, neće biti kraj nego početak daljeg komadanja srpskih krajeva, dok ne budemo dobrim delom i svojom zaslugom pretvoreni u Kurde evropskog kontinenta, ocenio je vladika Irinej, dodajući da na to nemamo pravo da odlučujemo ni u ime svoje prošlosti, ni u ime budućnosti. Takođe, Episkop bački je podsetio da se u svim manastirima na Kosovu i Metohiji odvija molitveno pravilo i liturgijski život kao u najbolja vremena, da smo imali nove učenike među našim monasima na Kosovu i Metohiji, kao i da imamo sveštenike sa porodicama koji žive bukvalno u getu. Sve je to nešto što nas obavezuje svetom obavezom.

-Niko nema prava da kaže da te ljude poklanja bilo kojoj drugoj državi, a pogotovu državi poludivljih plemena koja su samo nasiljem došla do ovoga do čega su došla, poručio je vladika.

Besedu o Kosovu i Metohiji proizneo je Episkop raško-prizrenski g. Teodosije, koji je kazao da su naše svetinje, sveštenstvo, monaštvo i verni narod, prošli Golgotu i Vaskrsenje.

-Mučenička krv je natopila kosovsku zemlju. Trudbenici, radnici su natopili znojem, a pokajnici i majke koje su brinule i oplakivale svoje najmilije, oni su suzama natopili tu zemlju. To je naša najsvetija zemlja, naš Jerusalim! Nemamo prava da ga se odreknemo ni po kakvu cenu. Ako se mi odreknemo Kosova i Metohije, onda je to početak našeg kraja. Onda ćemo izgubiti svoj duhovni, istorijski i svaki drugi identitet, i bićemo kao leš, naveo je vladika Teodosije, uz napomenu da je za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji potrebna ispružena ruka svih nas. Episkop je rekao da je dovoljno naroda ostalo na Kosovu i Metohiji da bi se ono danas moglo nazvati da je srpsko. Nadamo se, ako se okrenemo nazad u prošlost i vidimo da nije bilo lako, da su naši Srbi mnogo propatili a nisu se hteli odreći onoga što je najsvetije, svoje vere i tih prostorâ koje su nasledili, da ćemo i mi danas imati snage da u našem vremenu sačuvamo to što smo primili, da ne budemo najgora generacija sa kojom će sve da nestane. Ne slažem se sa izjavom pojedinih da ćemo, ako danas ne donesemo rešenje, opteretiti našu decu i buduća pokolenja. Da su tako razmišljali Srbi petsto godina pod Turcima, ne bi dočekali oslobođenje. Treba učiniti sve što je do nas da ne izgubimo Kosovo i Metohiju, poručio je Episkop raško-prizrenski.

Besedu vladike Teodosija pratili su video prilozi, koje je pripremila Izdavačka kuća Platoneum iz Novog Sada.

Program u svečanoj dvorani Matice srpske je uveličao hor Crkvene opštine novosadske Sveti Jovan Damaskin.