Jan 2021 Arhijerejska Liturgija Na Oce U Djurdjevim Stupovima 1

Episkop Joanikije na Oce služio Liturgiju u Đurđevim Stupovima

Ime: 03.01.2021 Vladika Joanikije oci Stupovi; Opis: Episkop Joanikije na Oce služio Liturgiju u Đurđevim Stupovima Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije služio je, u 30. nedjelju po Duhovima – Svetih Otaca, poslednju pred praznik Roždestva Hristovog, 3. januara 2021. sa sveštenstvom i monaštvom, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi.

Poslije čitanja svetog Jevanđelja sabranima je propovijedao jeromonah Gavrilo (Raičević), sabrat Manastira.

Riječima arhipastirske besjede na kraju svetog bogosluženja obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije.

On je poželio srećan praznik Praotaca Hristovih po tijelu, koji nas uvodi u veliki praznik Rođenja Hristovog, u tajnu tog praznika.
„Mi imamo divan narodni običaj da djeca vezuju svoje očeve i neće da ih puste dok im ne daju neki poklončić i na takav način da se odriješe. Sve to činimo u ime Hristovo, da ne zaboravimo da je Hristos bio vezan da bi nas oslobodio od uza grijeha i ropstva i da bi nam darovao slobodu. Jer je On dobrovoljno primio poniženje u ovom svijetu, u ovom svijetu je bio i gonjen da bi nama darovao slobodu i radost, mir i spasenje“, kazao je Vladika.

Dodao je da je lijepo što naš narod drži taj običaj i sjeća se Onoga Koji je radi nas bio vezan i Koji nas je oslobodio – Hrista Gospoda, Koji nam je darovao radost i zajedništvo, ostavio nam kao zavještanje da ljubimo jedni druge.

„Zato, kada se pozdravljamo na Božić govorimo: Mir Božji Hristos se rodi! Cjelivamo se tri puta u ime rođenja Hristovog i u ime Svete Trojice. Da se cjelivamo i sa svojim domaćima, sa svojim srodnicima, bližnjim i daljnjim, sa onima s kojima smo imali riječ nesporazuma ili, ne daj Bože, mržnje. Sve moramo da prevaziđemo. To je bio naš običaj od davnina da ni sa kim ne budemo u zavađi uoči rođenja Hristovog i na Božić da smo sa svima u miru“, poučavao je Preosvećeni Episkop.

Poručio je da nam treba ljubav, razumijevanje i zato da ne zaboravimo narodni običaj da se mirbožamo.

„Bojim se da smo to počeli pomalo zaboravljati pod uticajem svih ovih pritisaka sa strane. Ono što je dobro i što je lijepo, što nas je održalo kroz istoriju nikada da ne zaboravimo, a naravno, sve ono što je dobro, što nudi savremeni svijet treba da primimo, ali ono što ne valja da odbacujemo. Naročito da obratimo pažnju na djecu. Dragi roditelji, sad su djeca postala plijen raznih osiljenih grupa u ovom svijetu, ne samo što otimaju i kradu djecu, već, iz porodilišta, nego njihove duše truju i zarobljavaju i od njih čine robove“.

„Treba da uzgajate djecu da budu zdravi, čestiti, slobodni, hrabri, odvažni i puni volje, puni spremnosti da čine dobro i da odbacuju ono što je zlo. Sveto pismo kaže, to je početak svake vrline i svakog dobro puta: Odbaci ono što je zlo, a čini dobro. To nije, baš, jednostavno, ali tome treba svi da se naučimo. Neka je srećan ovaj veliki praznik, na radost svima“, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije.