Православно сиротиште у Драчу 11

КСС “Света благовјерна Теодора-Косара” из Улциња у посјети Православном сиротишту у Драчу

На дан када наша света Црква прославља светог Григорија Декаполита, Коло српских сестрара “Света благовјерна Теодора-Косара” из Улциња, посјетила је Православно сиротиште у Драчу, у Албанији.

 

Коло је, у ове дане поста, покренуло милосрдну акцију прикупљања средстава да се обезбједе дјечији пакетићи са пригодним и вриједним поклонима за дјецу. Велика торта, која је измамила осмијехе и радост на лицима 23 малишана , сестре су с љубављу и пажњом транспортовале и држале током три сата вожње до Драча.

У Драчу је Коло дочекао свештеник Емануил, старјешина Саборне цркве Св. Козме Етолског и управник Православне духовне академије у Драчу. Срдачни дочек, гостољубље и братољубље је провејавало читаво вријеме боравка Кола сестара у Драчу.

Сетре су том приликом обишле оближњи женски манастир, храм св. Козме Етолског, духовну академију и библиотеку а отац Братољуб Радовић, који је био духовник пута је помазао светим уљем све присутне из кандила Св. Козме Етолског.

У сиротишту, дјеца су приредбом коју су припремили за Коло сестара разњежили и расплакали све присутне. Главна васпитачица је присутнима испричала начин функционисања сиротишта. Рекла је да дјеца живе литургијским животом. Да редовно похађају школу. Поред тих обавеза, дјеца учествују у активностима око одржавања стамбеног и храмовног комплекса и то је могло и да се примјети јер је све заиста блистало.

Након срдачног и дирљивог растанка, договорена је даља сарадња. Коло је послије угостио у саборном храму Петра и Павла, у самом граду Драчу старјешина овог храма, отац Герасим. Послије тога, група је наставила према Тирани гдје је посјетила Саборни храм и поклонила се моштима свога патрона Св. Јована Владимира.

Сестре су се вратиле обогаћене и облагодаћене јер су окусиле плодове милосрђа а тај плод је плод Духа Светог .

Предсједница Кола Драгана Смиљић

Извор: ФБ Православни Улцињ