Sahrana Vesna Stanisic

Episkop Joanikije služio opijelo novoprestavljenoj sluškinji Božjoj Vesni Stanišić

Ime: 11.06.2019 sahrana Vesne Stanisic; Opis: Episkop Joanikije služio opijelo novoprestavljenoj sluškinji Božjoj Vesni Stanišić Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, u ponedjeljak 10. juna 2019, u prisustvu brojnog sveštenstva, monaštva i velikog broja naroda, opijelo novoprestavljenoj sluškinji Božjoj Vesni Veljovoj Stanišić, koja se upokojila u Gospodu (u subotu, 8. juna) u 41. godini zemaljskog života.

Vladici je sasluživalo mnogobrojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije budimljansko-nikšićke i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Episkop Joanikije je u besjedi kazao da Vesnu Stanišić ispraćamo iz ovog privremenog života, nadajući se da ona ide u bolji svijet, u naručje Hristovo.

„Nije slučajno to što je promijenila svijetom, upravo, u ove dane, u nastavku praznika Vaznesenja Hristovog, jer mi hrišćani vjerujemo da je Hristos Prvenac iz mrtvih, a da za Njim slijede mnogi i, kako se Hristos vaznio na Nebesa i sjeo sa desne strane Boga i Oca, da će u Njegovoj slavi na Nebesima imati udio svi oni, koji su u Njega povjerovali u ovom životu, Njegov krst nosili i izdržali do kraja“, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Vesna StanisicVesna Stanišić (rođena Josić) rođena je 29. novembra 1978. u Novom Sadu, gdje je završila srednju školu i studirala pravo. U Svetu Tajnu braka sa Veljom Stanišićem, u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, u Nikšiću, 2008. uveo je Vladika Joanikije. Gospod im je podario sinove: Lazara, Radovana i Vasilija. Međutim, 2017. Vesna se razboljela i tada je počela njena borba sa opakom bolešću.

Liječena je u Podgorici, Baljaluci i Nikšiću. Tokom bolesti hrišćanski hrabro se držala, često se pričešćujući Svetim Tajnama, blagodareći na brizi, pomoći, molitvama svima koji su sastradavali sa njom. Poslednje pričešće primila je na Vaznesenje Hristovo, u bolnici u Brezoviku kod Nikšića.

„Mlada majka, supruga, mislili smo da je tek počela da živi i da se raduje životu, svom domu, svom suprugu i svojoj djeci, trojici sinova, ali, nažalost, čim je počela njena radost da se umnožava u domu Stanišića, stigla je teška bolest, teško iskušenje ne samo za nju, nego za cijelu porodicu. Ipak, ona je pomogla svima da se to teško iskušenje prebrodi“, besjedio je Vladika, ističući da bolest, koja ima smrtni ishod, hrišćani doživljavaju kao pobjedu nad smrću, ako se čovjek hrišćanski nosi sa iskušenjima i izdrži do kraja.

„Mi to, uvijek, tako doživljavamo ako čovjek, ma koliko godina imao, bio on mlad, srednjih godina ili je ostario, kad ga bolest snađe i ako ima smrtni ishod, da je čovjek pobjedio ako se hrišćanski držao, a ako je iko onda je ova mlada majka. Nije njoj lako bilo shvatiti da se približava čas i to sa velikim ubrzanjem, kad će morati da ostavi svoj dom, da ostavi svoje sinove, svoje sokolove prije vremena, prije nego što ih podigne, prije nego što im da svu ljubav i izvede na put“.

„Ali, iako je promijenila svijetom ona svoju djecu neće ostaviti – majka prava nikad ne umire. Ona će ih krijepiti sa Neba. Ostavila im je ono što je najvažnije, čestiti obraz, svu svoju ljubav i najljepšu uspomenu. To je ono najvažnije što djeca nasleđuju od svojih roditelja“, kazao je Njegovo Preosveštenstvo, upućujući riječi utjehe ožalošćenoj porodici, rodbini, sabranim prijateljima.
„Teško će biti njenom suprugu, profesoru Velju, naročito će teško biti djeci bez majke, ali, Bog čuva siročiće i Crkva je majka svima. Duhovni kapital, a to je vjera, čast i obraz je nepotrošivo bogatstvo i ono stalno krijepi one koji ga unasleđuju. Prerano ode Vesna Stanišić, čestita supruga i majka iz divnog roda Josića, iz dobrog doma Stanišića, ali, ona je ostavila sjajnu uspomenu u svom rodu i u svom domu. Tugujemo danas svi, plačemo zajedno sa porodicom i osjećamo duboku žalost zbog rastanka, ali, moramo reći da kao hrišćani, iako smo izgubili u zemaljskom smislu, ali smo dobili u moralnom i duhovnom, jer je ona iznijela svoj krst i kao hrišćanka podnijela svoju tešku bolest, nikad ne posustajući, nikad se ne kolebajući“.

„Neka joj Gospod da udjela u Carstvu Hristovom i u Njegovoj vječnoj i neprolaznoj slavi. Neka njene sinove, preko Majke Crkve, Gospod krijepi, podiže i vaspitava, njenom suprugu Velju daruje snage da roditeljski krst iznese i cijeloj porodici Stanišić da utjehu“, zaključio je Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Vesna Stanišić je sahranjena, u ponedjeljak 10. juna, na porodičnom groblju, na Baljinovcu ispod Ostroga kod crkve Svetog Nikole.

Vječan joj spomen i Carstvo nebesko.

Senka Čolović / Aleksandar Vujović