Vladika Joanikije

Episkop Joanikije u Mileševi: Vjera je izvor svih dobrih djela i vrlina

Ime: 07.10.2020 vladike Joanikije i Atanasije Mileseva; Opis: Vjera je izvor svih dobrih djela i vrlina Tip: audio/mpeg

Bogom spasavana Eparhija mileševska SPC danas je toržestveno proslavila slavu sv. Kralja Vladislava, ktitora manastira Mileševa. Svetu arhijerejsku Liturgiju su povodom slave služili Njegova Preosveštenstva Episkopi budimljansko-nikšićki g. Joanikije i mileševski g. Atanasije, javljaju kolege iz radija “Mileševa”.

Preosvećeni Episkop Joanikije je čestitajući ktitorsku slavu podsetio da danas pored manastira Mileševe, cele Eparhije, a takođe i radija i crkvenoga hora, danas slave manastir Studenica – prep. Simona monaha, Kralja Stefana Prvovenčanog, a manastir Davidovica prep. oca Davida, unuka Nemanjinog, Vukanovog sina koji je tu svetinju i podigao. “Ovo je praznik celoga srpskoga roda” naglasio je Vladika Joanikije.

“Sveti Nemanjići su uvek nalazili način da prevaziđu sve probleme i da uvek idu napred” rekao je Vladika Joanikije koji je podvukao da smo tada bili “zreo narod, na vrhuncu svoje moći”. “Nije strašno ako imamo problema, strano je ako tonemo” istakao je Vladika između ostalog poučavajući sabrane.

Posle Episkopa Joanikija svima sabranima se obratio i domaćin, Preosvećeni Episkop mileševski Atanasije, koji je zablagodario svima koji su se sabrali na molitvi jer su “uspeli da ocene i zaključe da je ovaj dan toliko vredan pažnje, da se njemu potpuno treba posvetiti i doći na sveto mesto, u manastir Mileševu”. “Čovek je toliko pametan koliko može da rasuđuje” rekao je Vladika Atanasije koji je između ostalog napomenuo da se “Crkva nadograđuje i dopunjuje – svako prilaže svoje trud, um, znanje, svoju ljubav i svoje delo, a svi vi okupljeni danas ste mnogo učinili u toj dogradnji i nastavljanju” napomenuo je Episkop Atanasije.

Na slavi u Mileševi su pored brojnih zvanica bili i članovi Umetničkog Anasambla Ministarstva odbrane Republike Srbije “Stanislav Binički”, koji poslednjih nekoliko godina pohode ovu srpsku svetinju, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i drugi blagočestivi hrišćani, priložnici, koji u prvi plan uvek stavljaju samu svetinju koju dograđuju.

Izvor: Radio “Slovo ljubve”

Foto: Arhiva