Episkop buenos ajreski Kirilo bogoslužio u Manastiru Dajbabe

Episkop Kirilo bogoslužio u Manastiru Dajbabe

Ime: 18.07.2022-VLADIKA KIRILO- DAJBABE; Opis: Episkop Kirilo služio na Dajbabskoj gori u Podgorici Tip: audio/mpeg

U nedelju, 17. jula 2022. godine, kada Crkva praznuje spomen Svetog Andreja Kritskog, Svete carske porodice Romanov i Svetog mučenika Save Gornjokarlovačkog, Njegovo Preosveštenstvo Episkop buenos-ajreski gospodin Kirilo služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Dajbabe, uz sasluženje igumana Danila, jeromonaha Simeona i jerođakona Natanaila.

Episkop Kirilo služiom na Dajbabskoj gori u PodgoriciEpiskop Kirilo počeo je svoju besjedu citirajući riječi psalmopojca Davida: „U vječan spomen biće pravednik.“

„I zaista, vječan je spomen i na nebu i na zemlji svetorodnoj porodici Romanovih, Nikolaju, Aleksandri, Olgi, Tatjani, Mariji, Anastasiji i Aleksiju, koji su jednodušno, jednim srcem i jednom dušom otišli kao jagnjad na stradanje, zbog spasenja svoga naroda, svoga carstva i tako prešli u život vječni.  Bilo je pravedno i ugodno Bogu da se velika dinastija Romanovih završi kako se i završila, sa pečatom mučeničke krvi i sa jasnim znakom svetosti.“, kazao je preosvećeni vladika.

Vladika je takođe istakao da je ova dinastija započela sa jasnim znakom odbrane pravoslavlja i to je provodila četiri vijeka, koliko je upravljala Rusijom.

„Bez carske Rusije, dinastije Romanov, oslobodilačkih bojeva Aleksandra Drugog Oslobodioca, bez cara Nikolaja Drugoga, ne bi postojala današnja pravoslavna Crna Gora, ni Srbija, ni Bugarska, ni Grčka. To je valjda svakome jasno. Mi moramo imati vječnu blagodarnost i spomen i njihovim zemaljskim djelima, ali naročito velikim duhovnim podvizima i njihovoj svetosti“, zaključio je vladika.

Po završetku Liturgije, prelomljen je slavski kolač i osveštano koljivo.