Cetinjski manastir

Sedište crnogorskih mitropolita u poslednjih 500 godina. U manastirskom hramu Roždestva Presvete Bogorodice čuvaju se mošti Svetog Petra Cetinjskog, ruka Svetog Jovana Krstitelja, Čestica Časnog Krsta Gospodnjeg.

Episkopski savjet: Zahtijevamo da ovaj zakon nestane – i da ga zamjeni ustavan zakon

Saopštenje za javnost

Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori

Cetinje, 11. januar 2020.

 

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve je na svojoj sjednici održanoj u prostorijama Mitropolije u Cetinjskom manastiru 11. januara 2020. godine usvojio nacrt inicijative Ustavnom Sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti odredbi takozvanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koja je, uz blagoslov Crkve, pripremljena od stručnog tima domaćih pravnika. Inicijativa će u najskorijem periodu, nakon brižljive analize, biti predata Ustavnom sudu, o čemu će javnost biti obavještena.

Episkopski savjet u potpunosti podržava juče objavljeni stav Pravnog savjeta i poziva sve dobronamjerne da svoje predloge, sugestije i ideje dostavljaju Pravnom savjetu preko naših episkopija i da se ne preduzimaju jednostrane pravne aktivnosti na polju protivljenja ovom zakonskom tekstu.

Blagodarimo svima vjernima u Crnoj Gori na pokazanom hrišćanskom dostojanstvu u otporu ovom bezakonju, koje je prepoznato i od naše braće i sestara širom regiona i svijeta, kojima takođe ovom prilikom šaljemo naše arhipastirske blagoslove.

Episkopski savjet podržava buduće organizovanje i sprovođenje molitvenih litija četvrtkom i nedeljom i daje blagoslov da mjesno sveštenstvo u svim gradovima prema iskazanoj želji i potrebi vjernog naroda ostalim danima organizuje molitvene skupove i crkveno-narodne tribine pri hramovima, kulturnim centrima i drugim za to prikladnim mjestima, podsjećajući na obavezu čuvanja mira i dostojanstva, kao i do sada.

U isto vrijeme, dostavljamo javnosti poruku Episkopskog savjeta, koja će biti pročitana na svim sjutrašnjim molebanima i litijama širom naše zemlje.

Neka Bog urazumi nerazumne i blagoslovi i ukrijepi naš blagočestivi narod!

PORUKA EPISKOPSKOG SAVJETA

SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U CRNOJ GORI

Cetinje, 11. januar 2020.

Sljedujući proglasima dva velika crkveno-narodna sabora koja su održana u Podgorici i Nikšiću, tokom 2019. godine, i ovih dana nalazimo se na ulicama crnogorskih gradova, u molitvenim i protestnim šetnjama, pohodeći naše svetinje,  od jednog do drugog hrama. Ovdje smo, jer se kao građani bunimo, protiv anti-ustavnog, diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Donesenog bez dijaloga, mimo važećih procedura i uprkos brojnim savjetima iz zemlje i iz inostranstva!

Protestujemo protiv akta koji ne donosi pravdu, jednakost ni slobodu, već sve suprotno tome i akta kojim hoće da ozakone otimačinu crkvene imovine. Otimačinu svetinja koje su gradili, obnavljali i ukrašavali – naši zajednički preci. Otimačinu svetinja u kojima se narod moli Bogu, po pravilima i običajima Crkve. Božije Crkve – koja je ustavno i civilizacijski odvojena od države.

Ima nas mnogo. Više nego što može da se izbroji. I ovdje smo spremni da ostanemo koliko god bude bilo potrebno. Ne guši nas strah, drži nas hrabrost. Ne može nam ništa laž, vodi nas istina. Ne može nam ništa nevjera, vjera nam je Hristos Gospod. Gospodara do Boga nemamo. Ne smeta nam ništa. Nema mećava, nema kiša, zime, ni vrućine nadolazećeg ljeta Gospodnjeg koje bi nas spriječile. Podražavajući starom Izrailju i njegovom hodu u Zemlju Obećanu, ali i onom novozavjetnom zbjegu naših crnogorskih predaka koji se ”ne hće u lance vezati” – mi smo spremni da hodamo ovim Božijim putem, dok ne dođemo do slobode i pravde.

Zato, u ime vjernog naroda i sveštenstva četiri eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, tražimo od sve tri grane vlasti naše države Crne Gore, kako one izvršne, tako i od zakonodavne i sudske, da nađu načina da pomenuti Zakon – nepovratno stave van svake pravne snage i van svakog političkog značaja. Neka to urade, što im njihov narod kaže, kako znaju i umiju!

Samo tako će vratiti, sada veoma narušen, mir i spokoj pravoslavnim vjernicima, koji su im u ove božićne dane narušili državni organi.

Naša Crkva i njene stručne službe su Vladi Crne Gore tokom prošle godine, a u skladu sa preporukama Evropske i Venecijanske komisije, dostavljali sugestije da se Predlog zakona popravi i dopuni – i nijesmo udostojeni odgovora. Crkva je tražila dijalog – nijesmo ga dobili. Skupštini smo dostavili amandmane – svi su odbijeni. Zakon je usvojen jednostrano i nasilno!

Sad više nije vrijeme da mi javno sugerišemo rješenja. Sad zahtijevamo da ovaj i ovakav zakon nestane – i da ga zamjeni ustavan zakon. Onaj i onakav – koji će biti donesen u dijalogu i uz učešće svih. Mi hoćemo podnositi inicijative, svim onim državnim adresama koje su ovlašćene i koje imaju mogućnost da po ovom pitanju djeluju, ali sa naših javnih skupova, iz glave cijela naroda, poručujemo jasno i glasno:

”Sklonite ovu pravnu nakazu iz dvorišta naše države”!

Crkva jeste za dijalog i pozdravlja svaki akt dobre volje. Spremni smo da razgovaramo sa predstavnicima sve tri grane državne vlasti – i o dobrim zakonskim rješenjima, i o eventualnom potpisivanju ugovora između Crkve i države, i o rješavanju nejasnih imovinsko-pravnih tema, i o uključenju međunarodnih institucija u naš budući mogući dijalog, i o svemu drugom što bi doprinijelo razumijevanju i smanjilo podjele između svetovnih i duhovnih vlasti – ali inicijativa za to je na strani onih koji su do sada bili nespremni za razgovor. Zato, sa ovoga mjesta kažemo:

Ne nadajte se da će naš molitveni hod stati, niti na to imamo pravo pred precima i potomcima. Naš molitveni hod crnogorskim ulicama i šire, niti će stati niti će se umanjivati sve dok ne bude ispunjen onaj naš prvi – i minimalni i maksimalni uslov – da ovakvog diskriminacionog zakona više nema!

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski AMFILOHIJE

Episkop mileševski ATANASIJE

Episkop budimljansko-nikšićki JOANIKIJE

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski DIMITRIJE

Episkop dioklijski METODIJE

Episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački ATANASIJE

sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom