imendan Mitropolita Joanikija

Evharistijskim sabranjem u Cetinjskom manastiru proslavljen imendan Mitropolita Joanikija

Ime: 17.11.2021-Otac Velimir Jovovic Cetinje; Opis: U Cetinjskom manastiru proslavljen imendan Mitropolita Joanikija Tip: audio/mpeg

Svetom liturgijom u Cetinjskom manastiru danas, 17. novembra, molitveno je proslavljen veliki Božiji ugodnik Prepodobni Joanikije Veliki, koji je za života postigao takve vrline da je postao čudotvorac i svetitelj, a koga kao svog nebeskog zaštitnika proslavlja Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije.

 

Svetom službom Božijom načalstvovao je protojerej-stavrofor Velimir Jovović uz sasluženje bratstva Cetinjskog manastira, sveštenstva Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko nikšićke, uz molitveno prisustvo Visokopreosvećenog Mitropolita Joanikija.

Imendan Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju u ime sabranih po otpustu čestitao je prota Velimir: “Nazdravlje i spasenje da bude Sveta služba Božija, da našem Mitropolitu poželimo dobro zdravlje i svaki blagoslov Božiji i njegovoga zaštitnika Prepodobnog Joanikija, kao što jeste, da mu bude uvijek u pomoći pri svim njegovim poslovima koje obavlja ovdje među nama. To su veliki uzvišeni poslovi duhovnika, rukovodioca, čovjeka koji, kao što i jeste, treba da nam svijetli svima. Na mnogaja ljeta, vladiko! Blagoslovite nas u zdravlju i radosti uvijek, amin!”

Potom su svi sabrani otpjevali mnogoljetije, čestitajući imendan Mitropolitu Joanikiju sa željom da još mnogo godina po uzoru na svog nebeskog pokrovitelja služi Gospodu.

***

Prepodobni Joanikije Veliki, veliko svjetilo duhovno Crkve Božije, rodio se u selu Marikati, u oblasti Vitinijskoj. Kao dejčak čuvajući ovce često se povlačio u samoću i povazdan ostajao na molitvi ogradivši stado svoje krsnim znamenjem, da se ne bi udaljavalo i razilazilo. Potom bi uzet u vojsku, gdje pokaza čudo od hrabrosti, naročito u ratovima protiv Bugara. Poslije vojničke službe Joanikije se povukao na Olim Azijski gdje se zamonašio i sav predade podvigu, od koga ne odstupaše do duboke starosti i svoje smrti.

Podvizavao se preko 50 godina, i to na raznim mjestima. Imao je od Boga vrlo obilat dar čudotvorstva: liječio sve bolesti i muke, izgonio demone, ukroćavao zverove, naročito imao vlast nad zmijama, prelazio je preko vode kao po suhu, bivao nevidljiv za ljude kada je to poželio, proricao buduće događaje. Odlikovao se prevelikim smirenjem i krotošću. Po spoljašnjem izgledu beše kao div, krupan i silan. Uzimao je živa učešća u sudbi Crkve Božije. U vrijeme ikonoborstva najprije se i on bio prelastio, no poslije se trgao i postao vatren pobornik poštovanja ikona. Upokojio se mirno 846. godine, kada mu je bilo 94 godine.

He samo za života svoga nego i po prestavljenju svome, Prepodobni Joanikije satvori mnoga čudesa: jer mnogi bolesnici, dotičući se svetih moštiju njegovih, dobijahu zdravlje; mnogi se izbaviše od zlih duhova; raslabljeni ustaše sa odra; i svaki, ma kakom bolešću obuzet, odmah je ozdravljao čim bi se njegovog kovčega dodirnuo. Tako Bog čudesima proslavi ugodnika Svog i za života i poslije smrti.

Njegovim svetim molitvama neka Gospod i na nama pokaže milost Svoju i neka nas iscijeli i od duševnih i tjelesnih bolesti naših, radi slave svetog imena Svog. Amin.

Tropar (glas 8):

Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Joanikije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Vesna Dević

Foto: Nikola Joksimović