Cetinje ustoličenje

Foto priča: Svečano ustoličenje Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru

Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje!

Na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koja je prethodila ustoličenju Mitropolita Joanikija, Svjatjejšem Patrijarhu su sasluživali Mitropolit Joanikije i Vladika David, kao i sveštenici i sveštenomonasi Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su cijelu prethodnu noć probdjeli u ovoj svetinji.

 

Za visokopreosveštenog Mitropolita i oca našega Joanikija, koji se danas ustoličava u tron Svetih Mitropolita zetskih i crnogorsko – primorskih, za sveštenstvo, zaštitu, postojanost, mir, zdravlje i spasenje njegovo; za časno prezviterstvo, u Hristu đakonstvo, za sav klir i vjerni narod, Gospodu se pomolimo.

Da desnica Višnjega učvrsti žezal njegov, Gospodu se pomolimo.

Da dobije s neba silu i mudrost Svetoga Duha za upravljanje, i da mirno i dugovječno, i neuznemiravano vodi brod povjerene mu sveštene mitropolije, Gospodu se pomolimo.

Da njegovo arhipastirstvovanje u svemu bude blagosloveno i dugovječno, Gospodu se pomolimo. Da ga Gospod usliši u dan tuge, i da ga zaštiti ime Boga Jakovljeva, Gospodu se pomolimo.

Da mu Gospod pošalje pomoć iz svetog obitališta svog, i da ga zaštiti sa Siona, Gospodu se pomolimo. Da mu Gospod da sve želje srca njegovog, i da ispuni sve dobre namjere njegove, Gospodu se pomolimo.

 

Nakon posluženja u salonu Mitropolije crnogorsko-primorske, uz himnu pjesmu svih prisutnih, Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije, Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i Episkop kruševački David, ispraćeni su iz Cetinjskog manastira.