Цетиње устоличење

Фото прича: Свечано устоличење Митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру

Благословен који долази у име Господње!

На Светој архијерејској литургији, која је претходила устоличењу Митрополита Јоаникија, Свјатјејшем Патријарху су саслуживали Митрополит Јоаникије и Владика Давид, као и свештеници и свештеномонаси Митрополије црногорско-приморске, који су цијелу претходну ноћ пробдјели у овој светињи.

 

За високопреосвештеног Митрополита и оца нашега Јоаникија, који се данас устоличава у трон Светих Митрополита зетских и црногорско – приморских, за свештенство, заштиту, постојаност, мир, здравље и спасење његово; за часно презвитерство, у Христу ђаконство, за сав клир и вјерни народ, Господу се помолимо.

Да десница Вишњега учврсти жезал његов, Господу се помолимо.

Да добије с неба силу и мудрост Светога Духа за управљање, и да мирно и дуговјечно, и неузнемиравано води брод повјерене му свештене митрополије, Господу се помолимо.

Да његово архипастирствовање у свему буде благословено и дуговјечно, Господу се помолимо. Да га Господ услиши у дан туге, и да га заштити име Бога Јаковљева, Господу се помолимо.

Да му Господ пошаље помоћ из светог обиталишта свог, и да га заштити са Сиона, Господу се помолимо. Да му Господ да све жеље срца његовог, и да испуни све добре намјере његове, Господу се помолимо.

 

Након послужења у салону Митрополије црногорско-приморске, уз химну пјесму свих присутних, Његова светост Патријарх српски Порфирије, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и Епископ крушевачки Давид, испраћени су из Цетињског манастира.