Литија Подгорица

Фридом хаус о људским правима у Црној Гори 2020. године: СПЦ и њени вјерници били дискриминисани

У извјештају за Црну Гору међународне организације Фридом хаус за 2020. годину стоји да су Српска православна црква и њени вјерници били дискриминисани од стране сада већ бивше ДПС власти.

Наводи се да је протести против Закона о слободи вјероисповијести током 2020. подржало много грађана Црне Горе.

„… Што је изазвало и гњев предсједника Мила Ђукановића, који их је окарактерисао као пријетњу по државу. Протести су повремено били нарушени и полицијским насиљем над грађанима. Крајем децембра, у помало убрзаном поступку, нова парламентарна већина усвојила је пропис, у коме нема спорних дјелова претходног закона“, стоји у извјештају.

Фридом хаус подсјећа се да Устав гарантује слободу вјероисповијести, али да су „посљедњих година Српска православна црква и њени вјерници били предмет дискриминације и говора мржње, а ДПС је свештенство окарактерисао као непријатеље државе“.

Подсјећа и на то да су крајем децембра 2019, почели протести против тада усвојеног Закона о слободи вјероисповијести.

„Усвојен је након тешких скупштинских засиједања, на којима је, између осталог, било и хапшења опозиционих посланика. Незадовољство вјерске заједнице СПЦ – највеће конфесионалне групе у Црној Гори – на крају је довело до таласа великих мирних протеста против закона, које је организовала СПЦ. Предсједник Ђукановић окарактерисао је демонстрације као ‘лудачки покрет’ и тврдио да учесници нијесу били против спорног закона, већ против црногорске државности и независности. Ипак, протести су наводно били највећи у историји Црне Горе, а у одређеним тренуцима наводно је чак петина становништва протестовала на улицама широм земље“, стоји у извјештају Фридом хауса.

Р.В.