State Department Sign

Стејт дипартмент: Полицијска селективност на примјеру затварања Владике Јоаникија

Амерички Стејт дипартмент објавио је извјештај о стању људских права у Црној Гори у 2020. години у којем се, између осталог, указује и на насиље бивше црногорске власти над Српском православном црквом, конкретно над њениом епархијама у Црној Гори

У извјештају се напомиње да су невладине организације и канцеларија Омбудсмана навеле да су власти биле укључене у “широк спектар селективних хапшења током спровођења мјера Министарства здравља за спречавање ширења Ковида 19”.

Између осталог се наводи примјер притварања Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија и још осам свештеника 12. маја 2020. због у Никшићу, упркос владиној забрани јавних окупљања.

Истиче се да недјељу послије тога, полиција није предузела акцију да притвори или ухапси учеснике велике, јавне прослава Дана независности 21. маја, упркос обиљу видео и фотографских доказа да грађани нијесу поштовали одлуку НКТ-а о забрани јавних окупљања.

Наведено је да је некажњивост и даље проблем, а да влада није много урадила на томе да идентификује, истражи, кривично гони или казни званичнике одговорне за кршење људских права.

Р.В.