Литија Пг

Фридом хаус: Пандемија искоришћена за етикетирање литија

У Црној Гори су током пандемије коронавируса Влада и њени медији искористили прилику да етикетирају било која вјерска протестна окупљања, посебно она чланова Српске православне цркве, као несмотрене ако не и директно намјеран покушај ширења коронавируса и подривање владајућег режима, наведено је у новом извјештају Фридом хауса “Демократија током затварања”.

Ово је цитирано у дијелу извјештаја који се односе на маргинализоване заједнице, а засновано је на теренском истраживању глобалне мреже аналитичара Фридом хауса, као и особља ове организације из 192 земље од марта до септембра.

Пандемија ковида-19 продубила је, како је наведено у документу, кризу демократије широм свијета дајући властима покриће да ометају изборе, ућуткавају критичаре и медије, слабе важне институције као и да поткопавају одговорност потребну за заштиту људских права и јавног здравља.

У истраживању утицаја коронавируса на демократију и људска права закључено је да су се од избијања епидемије коронавируса погоршали услови за демократију и људска права у 80 земаља свијета.

“Не само да је демократија ослабила у 80 земаља, већ је проблем посебно акутан у климавим демократијама и високо репресивним државама – другим ријечима, највише трпе установе које су већ имале слабе заштитне мјере против злоупотребе моћи”, наводи Фридом хаус.

Извор: ИН4С