Litija Pg

Fridom haus: Pandemija iskorišćena za etiketiranje litija

U Crnoj Gori su tokom pandemije koronavirusa Vlada i njeni mediji iskoristili priliku da etiketiraju bilo koja vjerska protestna okupljanja, posebno ona članova Srpske pravoslavne crkve, kao nesmotrene ako ne i direktno namjeran pokušaj širenja koronavirusa i podrivanje vladajućeg režima, navedeno je u novom izvještaju Fridom hausa “Demokratija tokom zatvaranja”.

Ovo je citirano u dijelu izvještaja koji se odnose na marginalizovane zajednice, a zasnovano je na terenskom istraživanju globalne mreže analitičara Fridom hausa, kao i osoblja ove organizacije iz 192 zemlje od marta do septembra.

Pandemija kovida-19 produbila je, kako je navedeno u dokumentu, krizu demokratije širom svijeta dajući vlastima pokriće da ometaju izbore, ućutkavaju kritičare i medije, slabe važne institucije kao i da potkopavaju odgovornost potrebnu za zaštitu ljudskih prava i javnog zdravlja.

U istraživanju uticaja koronavirusa na demokratiju i ljudska prava zaključeno je da su se od izbijanja epidemije koronavirusa pogoršali uslovi za demokratiju i ljudska prava u 80 zemalja svijeta.

“Ne samo da je demokratija oslabila u 80 zemalja, već je problem posebno akutan u klimavim demokratijama i visoko represivnim državama – drugim riječima, najviše trpe ustanove koje su već imale slabe zaštitne mjere protiv zloupotrebe moći”, navodi Fridom haus.

Izvor: IN4S