Jan 01 2020 Moleban I Litiju U Bijelom Polju 2

Преосвећени Епископ Јоаникије у Бијелом Пољу: Доношење оваквог наказног закона је понижење Црне Горе и цијелог њеног поретка

Име: 02.01.2020 Vladika Joanikije Bijelo Polje besjeda; Опис: Доношење оваквог наказног закона је понижење Црне Горе и цијелог њеног поретка Тип: audio/mpeg

Молитвено хришћанско сабрање у Бијелом Пољу, у којем је, у сриједу 1. јануара 2020, како се процјењује, учествовало око седам хиљада Бјелопољаца, који се не мире са неуставним Законом о слободи вјероисповјести, на силу изгласаном у Скупштини Црне Горе, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Преосвећени Епископ је са свештенством, претходно, служио Молебан у Саборној цркви Светих апостола  Петра и Павла, а, потом је услиједила Литија кроз град до цркве Светог Николе у Никољцу.

По ријечима Владике Јоаникија, сваки човјек који јавно посвједочи своје неслагање са неправдом, као што свједоче грађани широм Црне Горе, он потврђује и свједочи своју вјеру, вјерност Цркви Божјој и светињама.

Изражава тако своје неслагање и вољу да ће се борити до краја, да се светиње које су Богу посвећене од стране наших предака, Богу, Цркви и молитви, да нећемо допустити да се то догоди. Не можемо допустити, браћо и сестре, да се газе завјештања наших предака, наших родитеља и прародитеља, који су за своју вјеру живјели и главе полагали за очување вјере, части и образа. Нека да Бог да ово наше сабирање, које је велико свједочанство и потврда Цркве Божје, да нас оно укријепи у вјери, оснажи у љубави, укријепи у нади и да се овако боримо до краја – до побједе!“, истакао је Епископ будимљанско-никшићки.

Благосиљајући сабрани народ, Владика је поновио да је његова жеља да ова сабрања протичу у радости, љубави међусобној, без иједног инцидента.

Толико смо пута наш народ позвали на мир и све је до сада било мирно, лијепо, величанствено, достојанствено. Ако буде неких инцидента знамо да их је неко други изазвао, а не ми. За то треба да сноси одговорност наша власт која је ово зло поизвела. Ми их призивамо разуму да то не чине, него да поштују Устав Црне Горе, да поштују међународно утврђене стандарде које су потписали. Ако мисле у Европу дужни су да обезбједе свакоме слободу вјере, и најмањој заједници, а посебно, најбројнијој вјерској заједници Цркви православној светој у Црној Гори којој припада преко 70% грађана Црне Горе. Ми не тражимо ништа више за себе, иако смо најбројнији, него што је добила католичка Црква или исламска заједница у Црној Гори, право и правду. Не можемо дозволити да будемо дискриминисани у својој држави“, закључио је Епископ Јоаникије.