Feb 20 2020 Moleban I Litija U Niksicu 8

Никшић: Не постоји на свијету страшнији и срамнији злочин од издаје вјере и отаџбине

Име: 21.02.2020 - Litija Niksic; Опис: Не постоји на свијету страшнији и срамнији злочин од издаје вјере и отаџбине Тип: audio/mpeg

Након Молебана Пресветој Богородици, који је служен у Саборном храму Светог Василија Острошког, на хиљаде Никшићана је учествовало у свенародној литији која је, у четвртак 20. фебруара 2020. у знак протеста против неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести, прошла кроз град Никшић.

Вјерни народ у молитвеном ходу предводило је свештенство архијерејског намјесништва никшићког, а своје неслагање са спорним законом и приврженост Мајци Цркви, и ове вечери, исказао је масовним учешћем, на миран и достојанствен начин, са иконама и свијећама у рукама, црквеним пјесмама и молитвом.

На Тргу „Слободе“ обратио се протојереј-ставрофор Радојица Божовић, свештеник у пензији, називајући сабране „витешким народом и диком рода словенског, огледалом борбе нечувене“.

„Ваше витештво је снага, херојство гдје ратује добро против зла, Бог против сатане, правда против неправде, љубав против мржње, истина против лажи. Ваше витештво огледа се, не у борби против неких династија, царева, краљева, господара овог свијета или неке владе, него је то молитвена борба да се заштити вјера наша православна и да се помогне наша отаџбина. Прво вјера, па отаџбина, прво оно што је небеско, па онда оно што је земаљско, прво вјечно, па пролазно“, казао је о. Радојица Божовић.