Feb 20 2020 Moleban I Litija U Beranama 4

Са литије у Беранама, игуман сопоћански, о. Теоктист: „Наша Црна Гора је постала небески Јерусалим. Овде се рађа Бог, овде се јавља Бог, овде Христос васкрсава, васкрсава у вашим душама“

Име: 21.02.2020 Litija Berane; Опис: "21.02.2020_Litija_Berane". Тип: audio/mpeg

Васојевићи су се и вечерас, у четвртак 20. фебруара 2020. сабрали у великом броју да у молитвеном ходу кроз Беране, на миран, достојанствен и хришћански начин, искажу своје неслагање са тзв. Законом о слободи вјероиспо+вјести, али и оданост Мајци Цркви и њеним Светињама.

Feb 20 2020 Moleban I Litija U Beranama 10Свенародну Литију предводило је више свештеника и монаха Епархије будимљанско-никшићке са којима су били и гостујући свештенослужитељи: архимандрит Теоктист (Кнежевић), игуман манастира Сопоћани и протојереј-ставрофор Михаило Чиквин, свештеник Пољске православне Цркве.

Након одлуженог Молебана, добродошлицу им је пожелио протосинђел Евстатије (Драгојевић), сабрат манастира Ђурђеви Ступови. Он је навео да борба за одбрану светиња није лака, а народ који се бори за очување своје Цркве, ових дана, по ријечима о. Евстатија, трпи разне притиске.

„Чак са највиших државних адреса чујемо поруке против нас и којекакве неистине, попут оне да је овај закон одбрана грађанског концепта у Црној Гори. Ако им је до грађанског концепта у Црној Гори, онда нека послушају глас својих грађана, који говори да овај закон мора пасти, јер је дискриминаторски, антиправославни и антивјерски, да је назадан и да нас враћа у мрачну прошлост, у времена гоњења хришћана када су љуска права била погажена. Да се то не би десило ми се сабирамо у светим и великим  литијама, а што су притисци на наш народ већи то је људски бедем љубави, јединства и одлучности да се бране светиње, око наших цркава и манастира, чвршћи и већи и нико га никада не може срушити“, рекао је о. Евстатије.

Сабраном народу обратио се архимандрит Теоктист, игуман манастира Сопоћани, иначе, поријеклом из Велике. Он је пренио поздраве и благослов  Епископа рашко-призренског Г. Теодосија, који заједно са својим свештенством, монаштвом, вјерним народом на Косову и Метохији и рашке области поручује својој браћи и сестрама у Црној Гори да истрају у овом крстоносном и богољубивом путу у одбрани светиња.

„Када посматрамо овај свет, заиста, не знам где се под небеском капом овако свечано, молитвено, достојанствено, мирно слави име Господње као у нашој Црној Гори. Наша Црна Гора је постала небески Јерусалим. Овде се рађа Бог. Овде се Бог јавља, овде Христос васкрсава, васкрсава у вашим душама. Гледајући библијске слике у овим светим литијама, у овим светим молебанима, ми гледамо велико сједињење свих ових наших литија у једну велику свету библијску реку Јордан“.