Jan 01 2020 Moleban I Litiju U Bijelom Polju 2

Preosvećeni Episkop Joanikije u Bijelom Polju: Donošenje ovakvog nakaznog zakona je poniženje Crne Gore i cijelog njenog poretka

Ime: 02.01.2020 Vladika Joanikije Bijelo Polje besjeda; Opis: Donošenje ovakvog nakaznog zakona je poniženje Crne Gore i cijelog njenog poretka Tip: audio/mpeg

Molitveno hrišćansko sabranje u Bijelom Polju, u kojem je, u srijedu 1. januara 2020, kako se procjenjuje, učestvovalo oko sedam hiljada Bjelopoljaca, koji se ne mire sa neustavnim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, na silu izglasanom u Skupštini Crne Gore, blagoslovio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Preosvećeni Episkop je sa sveštenstvom, prethodno, služio Moleban u Sabornoj crkvi Svetih apostola  Petra i Pavla, a, potom je uslijedila Litija kroz grad do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

Po riječima Vladike Joanikija, svaki čovjek koji javno posvjedoči svoje neslaganje sa nepravdom, kao što svjedoče građani širom Crne Gore, on potvrđuje i svjedoči svoju vjeru, vjernost Crkvi Božjoj i svetinjama.

Izražava tako svoje neslaganje i volju da će se boriti do kraja, da se svetinje koje su Bogu posvećene od strane naših predaka, Bogu, Crkvi i molitvi, da nećemo dopustiti da se to dogodi. Ne možemo dopustiti, braćo i sestre, da se gaze zavještanja naših predaka, naših roditelja i praroditelja, koji su za svoju vjeru živjeli i glave polagali za očuvanje vjere, časti i obraza. Neka da Bog da ovo naše sabiranje, koje je veliko svjedočanstvo i potvrda Crkve Božje, da nas ono ukrijepi u vjeri, osnaži u ljubavi, ukrijepi u nadi i da se ovako borimo do kraja – do pobjede!“, istakao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Blagosiljajući sabrani narod, Vladika je ponovio da je njegova želja da ova sabranja protiču u radosti, ljubavi međusobnoj, bez ijednog incidenta.

Toliko smo puta naš narod pozvali na mir i sve je do sada bilo mirno, lijepo, veličanstveno, dostojanstveno. Ako bude nekih incidenta znamo da ih je neko drugi izazvao, a ne mi. Za to treba da snosi odgovornost naša vlast koja je ovo zlo poizvela. Mi ih prizivamo razumu da to ne čine, nego da poštuju Ustav Crne Gore, da poštuju međunarodno utvrđene standarde koje su potpisali. Ako misle u Evropu dužni su da obezbjede svakome slobodu vjere, i najmanjoj zajednici, a posebno, najbrojnijoj vjerskoj zajednici Crkvi pravoslavnoj svetoj u Crnoj Gori kojoj pripada preko 70% građana Crne Gore. Mi ne tražimo ništa više za sebe, iako smo najbrojniji, nego što je dobila katolička Crkva ili islamska zajednica u Crnoj Gori, pravo i pravdu. Ne možemo dozvoliti da budemo diskriminisani u svojoj državi“, zaključio je Episkop Joanikije.