Hram-sv.-Jovana u Baru

Godišnjica osvećenja Sabornog Hrama svetog Jovana Vladimira

SVETOM ARHIJEREJSKOM LITURGIJOM I SVEČANOM AKADEMIJOM PROSLAVLJENA GODIŠNJICA OSVEĆENJA SABORNOG HRAMA U BARU

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-primorski G. Amfilohije, uz sasluženje sveštenstva,  služio je u nedjelju 24. septembra 2017. godine Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, povodom godišnjice osvećenja barskog Sabornog hrama.

Na početku Svetog Bogosluženja Visokopreosvećeni Mitropolit G. Amfilohije u čin Protojereja-stavrofora rukoproizveo je oca Slobodana Zekovića Arhijerejskog namjesnika Barskog, u čin Protojereja sveštenika Ljubomira Jovanovića paroha barskog dok je monaha monaha Vasilije iz manastira Svetog Nikole u Mikulićima rukopoložio u jerođakona.

Ovom prilikom Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je sabrane poučio besjedom. On je podsjetio na riječi Gospodnje “Nisam došao da mi služe nego da služim”, govoreći o svešteničkoj službi i podsjetio da je naš put put golgote i samo kada je istinska golgota istinsko je i Vaskrsenje.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja Mitropolit Amfilohije se velikom broju okupljenih vjernicika obratio riječima liturgijske propovijedi. “Božjom ljubavlju, kojom je Bog nas zavolio i zagrlio, mi ljubimo Boga i jedni druge. U tome i jeste obnova ljudske prirode, obnova svijeta i tvorevine i svega što se događalo i događa u svijetu”- rekao je Mitropolit Amfilohije.

Na kraju Svete Liturgije Mitropolit Amfilohije je još jednom blagoslovio sabrane vjernike i čestitao im godišnjicu osvećenja ukrasa grada Bara- Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira. Ovom prilikom orednom Svetog Jovana Vladimira odlikovao je generala Sinišu Borovića za veliki trud koji je uložio oko podizanja hrama Svete Trojice na planini Rumiji.