Клинички токсиколог др Сандра Ђурановић 1

Гост у студију: Клинички токсиколог др Сандра Ђурановић

Име: 17. 02.2021 dr sanda djurovic razgovor; Опис: "17. 02.2021_dr sanda djurovic_razgovor". Тип: audio/mpeg

Клинички токсиколог др Сандра Ђурановић: “Поднијећу тужбу је нећу да дозволим да се, по недобронамјерним порталима, каља углед КБЦ-у коме радим, Министарства здравља Црне Горе и министра др Јелене Боровинић Бојовић као ни мене као њеног радника а поготово име СПЦ и оца Владимира из Острога”

У последњих петнаестак дана врши се медијски притисак на Српску православну Цркву и његог вјерника, токсиколога др Сандру Ђурановић, од стране појединих медија који нису наклоњени СПЦ а поготову манастиру Острог чији сабрат, јеромонах Владимир, се такође прозива у медијима.

Клинички токсиколог др Сандра Ђурановић 25. фебруара ове године портали pobjeda.me и portalanalitika.me објавили су текст извјесне новинарке Јелене Мартиновић у рубрици “Друштво“ да је “докторка Сандра Ђурановић са два свештена лица, оцем Владимиром из Острога и још једним лицем (које између осталог није чак ни свештено лице), шетала по Клиничко-болничком центру и звала пацијенте на Свето причешће“.

“С обзиром да то није истина, ја сам дала демант редакцији интернет портала pobjeda.me чији је уредник мој рођак Драшко Ђурановић који ми ни до данас није одговорио нити повукао текст са портала, као ни portalanalitika.me, док су се сада појавили и неки други портали као што је портал Стандард који је исти текст објавио 15. фебруара. Све ово њихове тврдње засноване су на објави на фејсбук профилу извјесне Светлане М. Пајовић са Цетиња (коју ја не познајем) а која је, на основу неких непровјерених информација, прво написала “да попови ординирају по Клиничком центру“ а ујутру “да докторица Сандра Ђурановић у друштву оца Владимира из Острога ординира по КБЦ-у и на силу причешћује људе“. То није истина! По члану 14 Устава Црне Горе, сваки грађанин наше државе има могућност да испољи своја вјерска права, осим у случају ванредног стања, које није на снази“- каже докторка Ђурановић.

Докторка Сандра каже да нико од њих није прекршио Устав Црне Горе.

“Ја имам право да се изјашњавам као Српкиња из Црне Горе и као вјерник Српске православне Цркве и на то сам поносна. Исто тако ја као љекар никада не бих прекршила Хипократову заклетву нити угрозила здравље пацијената. Истине ради, због својих личних прегледа, претходних дана сам урадила и PSR тест који је био негативан, тако да ја нисам могла да заразим, као што то пише портал Стандард, пацијенткињу, која је моја стрина, Бранку Ђурановић за коју поменути портали пишу да се ,,заразила вјероватно од свештеника и докторке односно та два свештена лица“. Иначе свуда у свијету свештеник на позив пацијента има право да уђе у потребној опреми чак и на ковид одјељење како би исповиједио и причестио пацијента. То је изгледа могуће свуда у свијету осим у Црној Гори. Схватила сам да код нас свештеник мора да има потврду од директора КБЦ-а Црне Горе да би могао ући у наше просторије. Ми у Црној Гори се кунемо у манастир Острог и Светог Василија Острошког, па је писање на овакав начин о острошком сабрату, самим тим и манастир Острог и Свети Василије прозван као неко ко није подобан за Црну Гору“-каже др Сандра Ђурановић.

Она се овим поводом обратила и подпредсједнику Владе Црне Горе г. Дритану Абазовићу и Министарству информисања.

“Одмах ме примио савјетник г. Абазовића, г Филип Аџић. Рекла сам му да је мој брат Сергеј Ђурановић професор на Washington university svojevremeno био принуђен да иде из Црне Горе, јер је, као магистар биохемије коју је завршио на ПМФ-у, био принуђен да иде из Црне Горе јер овдје није могао да нађе адекватно запошљење. Пренијела сам му своју бојазан да ћу и ја бити принуђена да идем одавде. Клиничких токсиколога је јако мало тако да су мени отворена врата у земљама региона, Европе па и шире. Ја не желим да идем из Црне Горе а отићи ћу кад ја будем хтјела а не кад ме неко буде тјерао“- каже докторка.

Докторка Ђурановић каже да је ангажовала адвоката и да ће тужити свог рођака Драшка Ђурановића и портале који су објавили лажну вијест због објављивање неистинитих информација, објављених на основу непровјерених рекла- казала информација или објава на фејсбук профилима.

“Господин Драшко Ђурановић се није удостојио ни да ме прими ток 8. фебруара када сам дошла у портал “Побједа“ јер сам хтјела да покушам да све ово ријешимо на лијеп и културан начин. С обзиром да није повукао лажну информацију нити објавио мој демант, који је заведен у протоколу, ја сам принуђена да тужим Драшка Ђурановића уредника портала “Подједа“ као и портале “Аналитика“ и “Стандард“.

Докторка каже да је нико од новинара поменутих портала није позвао и тражио њену изјаву везану за наводни догађај који су објавили и за који су је већ оптужили.

“Они се јесу обраћали Клиничком центру али с обзиром да сам ја њихов радник и да је тамо већ обављено моје саслушање сматрам да изјаву треба да дам ја јер нећу дозволити да се каља углед КБЦ-у коме радим, Министарства здравља Црне Горе и министра др Јелене Боровинић Бојовић као ни мене као њеног радника а поготово име СПЦ и оца Владимира из Острога“- каже др Сандра Ђурановић.

Слободанка Грдинић