20190209 131305

Гост у студију: Проф. др Мило Мркић, члан Инжењерске коморе Црне Горе

Име: 13.03.2019 razgovor sa prof. dr milom mrkicem; Опис: Проф. др Мило Мркић, члан Инжењерске коморе Црне Горе Тип: audio/mpeg

Уважени слушаоци, драга браћо и сестре, гост Радија Светигоре је проф. др Мило Мркић, лауреат Награде за животно дјело Инжењерске коморе Црне Горе 2017. године. Признање за животно дјело проф. Мркићу додијељено је за допринос развоју и унапређењу инжењерске струке и науке, планирању, пројектовању и грађењу значајних сложених објеката.

20190209 131403Аутор је више стручних и научних радова, као и књига које доприносе развоју инжењерства и образовању кадрова. Проф. Мркић је дао значајан допринос развоју Коморе, унапређењу наставног процеса на Машинском факултету у Подгорици из области хидроенергетике, на којем је едуковао више од 30 генерација дипломираних машинских инжењера.

Рођен је 1942. у селу Драговољићи код Никшића. Вишу Реалну гимназију завршио је 1959. у Никшићу. На хидроенергетском одсјеку Машинског факултета у Београду дипломирао је 1964. на тему: „Оптимизација хидромашинске опреме на примјеру прибранских хидроелектрана“. Магистарски рад на тему: „Концепције решавања реверзибилних хидроелектрана“ одбранио је на Машинском факултету у Београду. Докторски рад на тему: „Прилог истраживању погона хидрауличних преса високих номиналних сила“, одбранио је 1990. на Машинском факултету у Нишу.

Члан је Инжењерске коморе Црне Горе од њеног оснивања и посједује њено овлашћење за пројектовање и руковођење грађењем. Први је предсједник Матичне секције машинских инжењера. Активно се служи руским, њемачким и француским језиком.

Са професором Мркићем на више занимљивих тема, међу којима је и идеја о оснивању Иновационо-едукативног центра за обновљиве изворе енергије „Павел Аполонович Ровински“ у Црној Гори , разговарала је Сенка Чоловић Шумић.